Bij een inval in juli 2020 legde de federale politie een enorm drugslabo bloot in een oude boerderij in Arendonk. © ema

Nederlanders riskeren acht jaar cel voor gigantisch drugslabo: 550.000 xtc-pillen en ook crystal meth geproduceerd in boerderij

Arendonk -

Het parket vordert celstraffen van acht jaar voor de betrokkenen van een groot drugslabo in Asselbergen in Arendonk. De politie trof er in juni 2020 een gigantische hoeveelheid xtc-pillen en ook crystal meth aan. De Nederlanders zouden er meer dan 800.000 euro vermogensvoordeel uit gehaald hebben.

Britt Peeters

De eigenaar van de boerderij in Asselbergen verhuurde zijn pand en stallen al aan verschillende mensen. Van 2018 tot de inval in juli 2020 was Nederlander Martijn M. (42) de huurder. Hij zou elke maand mooi zijn huur betalen, maar ondertussen de boerderij gebruiken als drugslabo. Het waren de buurtbewoners die onraad roken. “Er kwamen in juni 2020 verschillende meldingen bij de lokale politie binnen. De oude boerderij zou niet actief zijn, maar toch zagen mensen er regelmatig heel wat auto’s rondrijden met Nederlandse nummerplaten. Toen de politie arriveerde, gaf Martijn M. meteen toestemming voor een huiszoeking, en zei hij ook dat er zich ‘iets’ in de boerderij bevond”, legde procureur Catherine Dederen uit.

De federale gerechtelijke politie trof er, behalve twee verpakkingsmachines en drie tabletteermachines, een gigantische hoeveelheid xtc-pillen aan. “In totaal 192 kilogram pillen, dat zijn 550.000 tabletten xtc. Daarnaast vonden ze ook 26,7 kilogram crystal meth-kristallen. Daar kunnen 166.000 zakjes MDMA van gemaakt worden. Verder werden ook grondstoffen voor de productie van ketamine aangetroffen.”

De eigenaar van de boerderij zou hebben verklaard dat hij van niets wist, omdat M. elke maand de huur betaalde. “Al had hij M. er wel eens op aangesproken dat hij een speciale geur rook. Als antwoord kreeg hij dan dat die geur van de honden was.”

1.800.000 pillen

De politie vond ook een cryptofoon die uitsluitend gebruikt wordt door criminele organisaties, waarop foto’s stonden die het kookproces van de drugs beschrijven.

Behalve Martijn M. worden nog twee andere beklaagden vervolgd. “Het onderzoek heeft hun specifieke rollen niet volledig kunnen blootleggen”, klonk het. Ze riskeren allemaal acht jaar cel. Het parket vraagt ook om meer dan 800.000 euro verbeurd te verklaren. Er zouden in totaal 1.800.000 pillen geproduceerd zijn geweest, berekend aan de hand van lege verpakkingen.

De advocaat van M. vraagt de rechter de minimumstraf van vijf jaar met uitstel op te leggen. “Hij was in dit dossier maar het ‘voetvolk’. Hij moest de pillen maken, maar had er geen ervaring mee. Ze waren waardeloos”, klonk het. “Toen de politie ter plaatse kwam, is hij hen meteen tegemoetgekomen: hij was opgelucht dat het eindelijk gedaan was. Hij heeft tijdens zijn voorhechtenis bovendien een diploma in immobiliën behaald. Dat zegt veel over zijn ‘profiel’”, klonk het.

De advocaat van G.H., die zelf niet kwam opdagen, vraagt de vrijspraak. “Omwille van schending van het eerlijk proces. Mijn cliënt wil hierbij zijn omdat hij zijn onschuld wil toelichten, maar hij is in Nederland en de rechtbank wil niet ingaan op een uitstel van de behandeling. Hij kan zich zo niet verdedigen.”

Vonnis op 9 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Kempen