Coronablog: Mondmaskerplicht na de krokusvakantie op de schop? En Britse prins Charles test (opnieuw) positief

Het gemiddelde aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen, tot respectievelijk 26.454 en 316 per dag. Het aantal overlijdens stijgt wel nog. "Er is goede hoop dat we in de tweede helft van februari zakken tot minder dan 150 per dag", zegt viroloog Steven Van Gucht. Hij pleit er wel voor om tot de krokusvakantie nog mondmaskers op school te verplichten. Ook minister Vandenbroucke is van die mening. Volg hier alle coronanieuws op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Frank Vandenbroucke wil mondmaskerplicht na krokusvakantie versoepelen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt voor het afschaffen van de mondmaskerplicht in de scholen te zijn. De vraag is dan vooral: wanneer? Tijdens het vragenuurtje in de Kamer zei Vandenbroucke dat het wat hem betreft stapsgewijs kan na de krokusvakantie. Dat is dan vanaf 7 maart.

Volgens de minister moet dat zo om de situatie in de scholen veilig te houden. Morgen komt het Overlegcomité bijeen, dat mogelijk een beslissing hierover neemt. Het is niet noodzakelijk zo dat de mening van Vandenbroucke gevolgd wordt. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) denkt er bijvoorbeeld anders over: als er versoepeld wordt, wil hij eerst aan de kinderen wordt gedacht. Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wil dat morgen beslist wordt om de mondmaskerplicht voor kinderen af te voeren.

Videospeler inladen...

Britse prins Charles loopt (opnieuw) het coronavirus op, ook in andere koningshuizen slaat corona toe

De Britse kroonprins Charles (73) heeft opnieuw positief getest op corona. Opnieuw, want ook in maart 2020 raakte hij al eens besmet. 

De prins zit nu in isolatie en moet enkele geplande evenementen afzeggen. Het is niet bekend of hij symptomen heeft, de prins is wel drie keer gevaccineerd. Volgens BBC zag hij Queen Elisabeth nog twee dagen voor hij positief testte.

Charles is niet de enige koninklijke telg die momenteel besmet is met het coronavirus. Gisteren testte ook de Deense koningin Margrethe (81) en de Spaanse koning Felipe (54) positief. Ook de Japanse prinses Yoko (38) is momenteel besmet, zij is opgenomen in de ziekenboeg van het paleis. Het is overigens de eerste officiële besmetting binnen de Japanse keizerlijke familie.

Europa kleurt donkerrood, op Franse overzeese gebied Mayotte na

Heel Europa, met uitzondering van het Franse overzeese departement Mayotte, blijft donkerrood kleuren op de nieuwe coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat houdt sinds vorige week ook rekening met de vaccinatiegraad van een land.

Het ECDC, een agentschap van de Europese Unie, publiceert elke donderdag een landkaart met kleurcodes, variërend van groen tot geel, rood en donkerrood, afhankelijk van de ernst van de epidemiologische situatie. Een land of regio krijgt rood als de veertiendaagse incidentie (het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners) boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent, of als de incidentie boven de 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio. Vanaf 500 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners kleurt de kaart donkerrood.

België kleurt al sinds 4 november donkerrood. Volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano ligt de 14-daagse incidentie in ons land op 4.371 besmettingen per 100.000 inwoners.

ECDC

Geen vaccinatieplicht voor genodigden bij Oscar-uitreiking

Er zal geen vaccinatieplicht gelden voor wie de uitreiking van de Oscars in Los Angeles wil bijwonen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmentblad Variety. De organiserende Academy zal wel aanbevelen dat genodigden gevaccineerd zijn. Wie uitgenodigd is is, moet wel een bewijs van een negatieve test kunnen laten zien die is afgenomen op de dag van het evenement. Voor wie niet gevaccineerd is, zullen meer en strengere testvoorwaarden gelden.

Volgens The Hollywood Reporter is de beslissing om geen vaccinatieplicht in te voeren genomen uit angst dat een aantal grote namen anders niet komt. Andere award-shows zoals The Screen Actors Guild awards en de Critics Choice awards hebben wel een vaccinatieplicht.

Vorig jaar vond de Oscar-uitreiking vanwege de corona-uitbraak plaats in een feestelijk aangekleed treinstation in Los Angeles. Ditmaal vindt de show plaats op 27 maart op zijn gebruikelijke locatie: het Dolby Theatre. Of er minder mensen aanwezig mogen zijn dan gebruikelijk, is nog niet bekend.

Cultuur- en evenementensector wil code oranje op 18 februari en snel perspectief op code geel

De cultuur- en evenementensector wil dat het Overlegcomité morgen drie beslissingen neemt: vrijdag 18 februari als startdatum voor code oranje, een snel perspectief voor code geel, en een herbevestiging van de steunmaatregelen tot minstens eind juni. Dat vragen ze in een gezamenlijk persbericht.

De sector is verheugd dat het Overlegcomité de onmiddellijke ingang van fase oranje zal aankondigen. "We hopen dat snel werk wordt gemaakt van een publicatie van het Koninklijk Besluit, zodat we op 18 februari effectief kunnen overgaan naar fase oranje. De sector snakt naar een positief signaal, en voor velen duurt de stilstand al veel te lang."

In fase oranje is er een bezetting van de capaciteit tot 90 procent toegestaan. In fase geel is dat 100 procent. De sector wil dat er snel een concrete datum komt. "Zonder specifieke datum kunnen artiesten, cultuurwerkers, personeelsleden en toeleveranciers zich niet terdege voorbereiden. Niet alleen op vlak van programmering en productie maar ook op vlak van ticketverkoop en communicatie naar ons publiek toe, moeten we nu kunnen schakelen."

Een doorstart vraagt voorbereiding, "op volle snelheid rijden rendeert pas ten volle maanden later. Zeker omdat ons economisch model 700 dagen stillag. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat de steunmaatregelen worden verlengd tot eind juni, indien nodig langer. Dat is zeker ook het geval voor artiesten en freelancers."

"Konvooien" op weg naar Parijs, overheid kondigt verbod op autokaravanen aan

In de Franse hoofdstad Parijs is een algemeen verbod uitgevaardigd op autokaravanen en blokkades dit weekend. Momenteel zijn mensen vanuit heel Frankrijk op weg naar Parijs om te protesteren tegen het coronabeleid, maar ook tegen de te dure brandstofprijzen en de daling van hun koopkracht.

Lees meer in onderstaand artikel:

Britse politie stuurt 50 e-mails naar betrokkenen in "Partygate"-onderzoek

In het onderzoek naar de lockdownfeestjes in de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson krijgen meer dan 50 mogelijke betrokkenen een vragenlijst per e-mail. Ook Johnson zelf en zijn vrouw Carrie staan op de lijst van de geadresseerden. Intussen doet de Britse premier er alles aan om de aandacht van het politieonderzoek af te leiden.

Lees meer in onderstaand bericht:

Mechelen en Sint-Katelijne-Waver zetten boosterprikken op locatie

Vanaf morgen kunnen inwoners van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver hun boostervaccin ook in hun eigen buurt krijgen. Een mobiel vaccinatieteam gaat op acht verschillende locaties prikken zetten. "Op die manier willen we de drempel verlagen en de vaccinatiebereidheid opkrikken", zegt Goele Drijkoningen van de eerstelijnszone.

Lees meer in het regionale nieuws:

Werkgeversorganisaties willen komaf maken met verplicht telewerk

De werkgevers vragen het Overlegcomité uitdrukkelijk om het verplichte telewerk los te laten. "Nu we de piek voorbij zijn en het gemiddelde aantal coronabesmettingen fors aan het dalen is, pleiten we voor een aanbeveling in plaats van een verplichting", zeggen het Verbond van Belgische Ondernemers (VBO), de Union Wallonne des Entreprises (UWE), de Brussels Enterprises Commerce & Industry (BECI) en het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka.

Nu de cijfers dalen, is het volgens de organisaties tijd om de regeling rond telewerk in handen van de bedrijven te leggen en voor een aanbeveling te kiezen. "Eén terugkomdag is voor veel bedrijven geen ideale situatie, niet alle werk is namelijk telewerkbaar maar bovenal is niet elke werknemer hetzelfde", benadrukken de werkgevers.

Unizo op zijn beurt beklemtoont dat de versoepelingen die met code oranje gepaard gaan ook moeten gelden voor andere sectoren die niet onder de barometer vallen. "Ook voor die sectoren moeten er gelijkaardige versoepelingen komen", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "Het versoepelen naar code oranje is zeker en vast een goede zaak voor horeca en evenementen."

Volgens Unizo zijn er daarbuiten nog talloze sectoren waarvoor gelijkaardige maatregelen moeten wegvallen. "Voor hen is het onwezenlijk om code oranje niet naar hen door te trekken. We kijken daarbij onder andere naar versoepelingen in winkels, telewerk, fitnesszaken en toerisme", benadrukt Van Assche.

Extra dag Gentse Feesten als compensatie voor afgelaste edities?

Het Gentse café Trefpunt wil een extra dag toevoegen aan de Gentse Feesten van 2022, als compensatie voor de afgelaste edities van 2020 en 2021. Dat zegt nachtburgemeester Edmond Cocquyt. Hij hing vorige week nog een spandoek op de gevel van Trefpunt om de eerste post-corona editie van de feesten aan te kondigen. Of die ook effectief doorgaan, is nog altijd niet duidelijk. Het stadsbestuur hoopt in april de knoop door te hakken.

Lees meer in ons regionaal nieuws:

Meest gelezen