© Karol Kozlowski - creative.belgaimage.be

Huizenprijzen in provinciehoofdsteden stijgen sneller dan Vlaams gemiddelde: dit zijn de prijzen in jouw deelgemeente

Een huis kopen in een van de 5 Vlaamse provinciehoofdsteden - Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt of Brugge - is in 2021 nog eens 8,4 procent duurder geworden. Daarmee stijgen de prijzen er sneller dan het Vlaamse gemiddelde, zo leert de Notarisbarometer. Ontdek hier hoe het gesteld is in jouw stad of deelgemeente.

Nog maar eens 8,4 procent erbij in een jaar tijd: de gemiddelde huizenprijzen in de 5 Vlaamse provinciehoofdsteden zijn in 2021 weer een pak duurder geworden, zo leert de Notarisbarometer van de notarisfederatie Fednot. De prijsstijging is bovendien groter dan 2020 (toen bedroeg die 7,5 procent) en groter dan het Vlaamse gemiddelde in 2021 (dat steeg met 7,6 procent).

"Het aantal transacties in die provinciehoofdsteden is fors gestegen: 14 procent meer", merkt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van Fednot. "Dat betekent dat in 2021 bijna al die provinciehoofdsteden meer aantrekking hebben gekregen." 

Opvallend is dat vooral mensen in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 50 hebben gekocht in de provinciehoofdsteden. "Die mensen hebben vaak een dubbel doel: zij kopen enerzijds eigen woningen, maar anderzijds ook vaak vastgoed om te verhuren. Zij redeneren dat de huurmarkt in een centrumstad misschien interessanter is dan op minder centraal gelegen plekken."

Videospeler inladen...

Dure vogels in Leuven en Gent

Voor woonhuizen betaalde je van die 5 provinciehoofdsteden het meest in Leuven.  Een gemiddeld huis kost er maar liefst 445.864 euro. Daar komt nog eens bovenop dat de huizenprijzen er ook het felst gestegen zijn, met 10,7 procent om precies te zijn. Ook in Gent geven de huizenprijzen nog altijd flink van jetje: ze zijn er het voorbije jaar met 10,2 procent gestegen tot gemiddeld 372.419 euro. 

Leuven en Gent hebben een belangrijke huurmarkt en vaak zitten die eigendommen in een hogere prijsklasse

Notaris Bart Van Opstal

"Het zijn allebei steden met extra aantrekkingskracht", zegt Van Opstal, "maar ze hebben ook een belangrijke huurmarkt. Dat wordt voor een stuk beïnvloed door het feit dat het studentensteden zijn. En vaak zijn dat ook eigendommen die in een hogere prijsklasse zitten, waardoor ze minder toegankelijk zijn voor jongeren. Daarom zie je dat precies in die steden de dertigers en veertigers behoorlijk wat actiever geworden zijn."

Een volledig ander plaatje krijg je in Brugge en Hasselt. In beide steden lag de gemiddelde huizenprijs onder het Vlaamse gemiddelde van 329.747 euro. De prijs steeg er met zowat 5 procent, het minst van de 5 provinciehoofdsteden.

Antwerpen hangt daar dan weer wat tussenin: een huis kost er gemiddeld 347.631 euro, 8,1 procent meer dan 2020.

Wie in 2021 op zoek ging naar de meest betaalbare appartementen in Vlaamse provinciehoofdsteden kon in Hasselt terecht. Daar moet je gemiddeld 240.107 euro uit je binnenzak trekken voor een appartement. In Gent zijn appartementen het duurst, met een gemiddelde prijs van net geen 300.000 euro.

Appartementen werden in 2021 in de 5 provinciehoofdsteden 2021 gemiddeld 6,2 procent duurder. Daarmee stijgen de prijzen in die steden iets sneller dan in heel Vlaanderen (+5,7%). Dat is vooral te wijten aan de appartementenprijzen Antwerpen, die er in een jaar tijd 7,8 procent bij deden. In Hasselt en Brugge stegen de prijzen voor flats nauwelijks.

Zoom je in op de afzonderlijke provinciehoofdsteden, dan zie je toch ook heel wat verschillen tussen de deelgemeenten, districten en/of wijken:

Antwerpen

Berchem en Antwerpen-centrum zijn het duurst

Van de Antwerpse districten of wijken (per postcode) zijn Berchem en het centrum van Antwerpen (Antwerpen 1, postcode 2000) veruit de duurste plekken om een huis te kopen. De gemiddelde prijs voor een huis in Berchem steeg met 14,3 procent tot 430.030 euro. In Antwerpen 1 klokte de gemiddelde prijs zelfs af op 517.184 euro. In Hoboken was een woonhuis het goedkoopst: 280.126 euro. 

De prijs van een huis steeg in bijna alle postcodes. Enkel in Antwerpen 2 (postcode 2020) daalde de prijs met 10,7 procent. Opvallend voor Antwerpen is ook dat de stad van alle provinciehoofdsteden het best scoort bij jongere kopers, onder de 30 jaar dus.

Ook appartementen zijn gemiddeld het duurste in het centrum van Antwerpen (314.734 euro). De goedkoopste appartementen lagen in Merksem (178.467 euro), Deurne (187.754 euro) en Hoboken (189.045 euro). 

Gent

Gemiddeld duurste huizen in Drongen

Zoals gezegd zijn de huizenprijzen in Gent het voorbije jaar sterk gestegen, met meer dan 10 procent. Drongen was de duurste deelgemeente: een huis kostte er gemiddeld net geen 500.000 euro, een stijging met maar liefst 32,5 procent in vergelijking met 2020. 

Ook in Afsnee/Sint-Denijs-Westrem liggen de huizenprijzen hoog, maar ze zijn er wel gezakt met ruim 10 procent. De goedkoopste huizen lagen in Gentbrugge/Ledeberg (331.521 euro) en Wondelgem (356.366 euro). 

Ook wonen in het centrum blijft aantrekkelijk, onder meer voor afstuderende studenten: de prijs van een woonhuis steeg er daarom met 14 procent naar 370.263 euro.

In de Notarisbarometer ontbreken de cijfers voor Desteldonk.

Leuven

Prijzig over de hele lijn

Studentenstad Leuven is van alle provinciehoofdsteden gemiddeld de duurste plek om een huis te kopen. In Heverlee en het centrum van Leuven schommelen de gemiddelde prijzen rond de 480.000 euro. Meer naar het noorden, in Kessel-Lo en Wilsele, betaal je gemiddeld om en bij de 400.000 euro. Vooral in Heverlee (+16,2%) en Wilsele (+18,7%) zijn die prijzen fel gestegen in 2021.

De gemiddelde prijs van een appartement in Groot-Leuven is minder sterk gestegen, maar blijft toch ook opvallend (net geen 4 procent erbij). De prijs voor een appartement steeg het sterkst in Kessel-Lo: +11,5 procent.

In de Notarisbarometer ontbreken de cijfers voor Wijgmaal en Wilsele.

Hasselt

Prijzen stijgen het felst buiten het centrum

In vergelijking met de 3 bovenstaande steden vallen de huizenprijzen in Hasselt nog best mee. Gemiddeld betaal je er 307.710 euro, een prijsstijging van 5,2 procent in vergelijking met 2020.

Maar vooral buiten het centrum van Hasselt stijgen de huizenprijzen snel. In Kuringen/Stokrooie kwam er bijvoorbeeld 15,9 procent bij in een jaar tijd.

In de Notarisbarometer ontbreken de cijfers voor Stevoort en Wimmertingen.

Brugge

Appartementen in centrum werden zelfs goedkoper

Voor een huis betaalde je in Brugge in 2021 gemiddeld 322.924 euro, 4,8 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee stijgen de prijzen er het minst snel van de 5 provinciehoofdsteden. De sterkste prijsstijging is te noteren in het centrum van de stad: +6,2 procent. Huizen in Zeebrugge/Lissewege/Dudzele zijn het goedkoopst.

In West-Vlaanderen stijgen de appartementenprijzen fors dankzij de populariteit van kustvastgoed, maar Brugge kan niet echt zijn karretje aanhaken. Ja, in Zeebrugge/Lissewege/Dudzele gaan de prijzen wel met 13 procent de hoogte in, maar in het (duurdere) centrum van de stad dalen de gemiddelde prijzen voor appartementen zelfs met meer dan 4 procent.

Meest gelezen