Pasen is nog altijd de hoogmis van chocolade, maar Valentijnsdag komt tegenwoordig al dicht in de buurt.© Shutterstock

Waarom je lekkere pralines absoluut niet in de koelkast mogen, maar wél op de hoek van de tafel

Een bosje bloemen en een doos pralines, vaste prik op Valentijnsdag. Maar hoe worden die pralines gemaakt? Waarom mag je ze niet in de koelkast bewaren? En hoelang blijven ze goed?

Rudi Smeets

Dit artikel verscheen voor het eerst op in februari 2022

Nooit gedacht dat het bestond, de Kamasutra-standjes expliciet afgebeeld op een serie chocoladetabletten. En verder: een hartvormige bonbonnière gevuld met pralines, cupido’s, vrouwenborsten, penissen, voluptueuze venusfiguurtjes … Allemaal in chocolade. Het is eens iets anders dan een bloementuil, lingeriesetje of dinertje bij kaarslicht als valentijnscadeau.

We kijken rond in het atelier van B-art Chocolates in Maasmechelen, een florissant bedrijf dat een kwarteeuw geleden werd opgericht door Bart Janssen en zijn echtgenote Marieke. Zestig procent van de productie wordt verkocht in hun eigen winkel, de rest is bestemd voor Limburgse patissiers en relatiegeschenken voor bedrijven. “We gebruiken uitsluitend chocolade van Callebaut”, verduidelijkt Bart. “We zijn in Ghana en Ivoorkust geweest om met eigen ogen te zien in welke omstandigheden de cacaoboeren daar werken. Callebaut hanteert op dat vlak een gezonde ethiek. De landbouwers krijgen een eerlijke prijs voor hun product.”

© Luc Daelemans

Boterhammendoos

Pasen is nog altijd de hoogmis van chocolade, maar valentijn komt volgens Marieke dicht in de buurt. “Voor ons maakt het een groot verschil of 14 februari in de week valt of tijdens het weekend”, verduidelijkt ze. “In het weekend gaan veel koppels op restaurant, maar op een weekdag ligt dat wat lastiger. Dan worden er meer hebbedingetjes gekocht. Chocolade doet het altijd goed. Enkele hartjespralines in de boterhammendoos als verrassing tijdens de lunch op het werk of gewoon een groot hart met opdruk, bijvoorbeeld. Heel populair bij pas verliefden.”

En chocolade in erotische vormen? “Minder populair dan je zou denken, maar met een nuance: mannen krijgen liever borsten dan vrouwen een penis. (lacht) Erotische vormen zijn meer iets voor een vrijgezellenavond of een ladies night. Met valentijn overheerst de romantiek.”

© Luc Daelemans

Hoe worden pralines gemaakt?

• Grote blokken chocolade worden gesmolten in snelsmelters.

• De temperatuur van de warme chocolade wordt automatisch teruggebracht naar 31 à 32 graden.

• Een mal met standaardvormen wordt gevuld en weer omgedraaid. Door de viscositeit van chocolade blijft een laagje in de mal hangen.

• De vulling gebeurt met zelfgemaakte praliné, advocaat, aardbei, crème brûlée, passievrucht en andere smaken.

• Over de onderkant gaat een laagje chocolade.

• Na het ontvormen kan alles verpakt worden.

(lees verder onder de foto)

© Luc Daelemans

Hoe bewaar je pralines best?

“Bewaar pralines op kamertemperatuur”, adviseert Bart Janssen. “Niet in de koelkast, want daar bevinden zich veel producten met uiteenlopende smaken en chocolade neemt nu eenmaal makkelijk andere smaken over. Bovendien krijg je door het temperatuurverschil tussen koelkast en keuken condensvorming. Laat pralines ook niet te lang liggen. Verse pralines zijn gemaakt om snel op te eten.”

© Luc Daelemans

“Daarom dit advies: leg ze op de hoek van de tafel of kast waar je het vaakst voorbijkomt. (lacht) Serieus, je mag ze niet te lang laten liggen. De smaak vermindert na een tijdje, maar ze hoeven niet binnen de week op. Die van ons kan je toch wel een aantal weken bewaren. Er zijn natuurlijk ook pralines die gemaakt worden voor warenhuizen. Ik wil niet veralgemenen, maar vaak zitten daar bewaarmiddelen in.”

B-Art Chocolates, Rijksweg 289 in Maasmechelen. Info en webshop: www.bart-choc.be

© Luc Daelemans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer