Grootste zwarte diamant ooit gekocht met crypto

De grootste zwarte diamant ooit, de ‘Enigma’ genoemd, is op het veilingbureau Sotheby’s verkocht voor 3,16 miljoen pond (3,74 miljoen euro). De koper betaalde in cryptomunten.

Cryptoinvesteerder Richard Heart zou de gelukkige eigenaar van de diamant zijn. Dat beweert hij alleszins zelf, want Sotheby’s heeft de naam van de koper niet vrijgegeven.

Op Twitter vertelde hij dat “zodra de betaling is doorgegaan en zodra ik het eigenaarschap heb” de edelsteen zou worden omgedoopt tot de “HEX.com-diamant”. Daarmee verwijst Heart naar het blockchainplatform dat hij heeft opgericht.

Bragging rights

“De prijs van The Enigma heeft helemaal geen astronomisch hoog niveau bereikt”, zegt Tobias Kormind, topman bij Europa’s grootste online juwelier Mayfair, aan AFP. “Maar wat niet kan worden ontkend, is dat de diamant ongeëvenaarde bragging rights met zich meebrengt.”

“De grootte, vorm en herkomst van Enigma maken hem baanbrekend en verbazingwekkend”, voegde Kormind eraan toe. “De meeste diamanten worden geslepen in een van de tien populaire vormen, maar de vorm van de Enigma lijkt op een hand.”

Origineel zou de diamant 800 karaat hebben gewogen. Na zijn slijping kreeg hij 55 facetten en een exact gewicht van 555,55 karaat.

Uit de ruimte

Hoewel niet bewezen, wordt beweerd dat de edelsteen uit de ruimte komt. Zwarte diamanten bevatten namelijk osborniet, dat zijn kristallen die in meteorieten worden aangetroffen.

“Er zijn hypotheses die suggereren dat dit soort diamanten zijn gevormd op inslagplaatsen waar een grote asteroïde op aarde is gevallen”, vertelt Aaron Celestian, geoloog aan het Natural History Museum van Los Angeles, aan persbureau Reuters.

Zwarte diamanten, ook carbonado’s genoemd, zouden ook “superdiep in de aarde gevormd kunnen zijn”, aldus Celestian. “Veel dieper dan wat we tot nu toe weten over waar andere diamanten vormen.”

Carbonado’s zijn zeer zeldzaam en zijn nooit op andere plaatsen ontdekt dan in Brazilië en de Centraal Afrikaanse Republiek. Ze zijn ook steenoud, meestal tussen de 2,6 en 3,2 miljard jaar oud.Ik

(ns)

Meer