Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Britse politie stuurt 50 e-mails naar betrokkenen in "Partygate"-onderzoek

In het onderzoek naar de lockdownfeestjes in de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson krijgen meer dan 50 mogelijke betrokkenen een vragenlijst per e-mail. Ook Johnson zelf en zijn vrouw Carrie staan op de lijst van de geadresseerden. Intussen doet de Britse premier er alles aan om de aandacht van het politieonderzoek af te leiden.

Operatie Hillman, zo heet het onderzoek dat de politie voert naar het dozijn feestjes en recepties dat plaatsvond in de ambtswoning van premier Johnson terwijl er elders in Londen strenge lockdownregels golden. Tot nu toe heeft de politie zo'n 50 mensen kunnen identificeren die op minstens een van die gelegenheden aanwezig waren. Die mensen krijgen nu allemaal  een e-mail. 

In die e-mail zit een uitgebreide vragenlijst die de geadresseerden moeten beantwoorden. Zo wil de politie weten wat er allemaal gebeurde, wie de andere aanwezigen waren en wat ze zelf hebben gedaan op die bewuste feestjes. Ook Boris Johnson en zijn vrouw Carrie kunnen zo'n e-mail verwachten. De vragenlijst is een officieel document dat deel uitmaakt van het onderzoek en alle verdachten moeten het binnen de week en waarheidsgetrouw beantwoorden. 

Gisteren publiceerde de Daily Mirror een nieuwe foto van een kerstquiz, waarop de premier, 2 medewerkers met kerstmuts en een slinger, en een geopende fles schuimwijn afgebeeld staan. Daarop maakte de politie bekend dat ze ook die bewuste quizavond in december 2020 in haar onderzoek zal opnemen. Daarmee worden nu 13 mogelijke overtredingen van de coronaregels in Downing Street 10 onderzocht. Johnson zelf blijft volhouden dat hij geen enkele regel overtrad en dat het om werkvergaderingen ging. 

Diplomatiek offensief en afschaffing coronaregels

Intussen doet de Britse premier er alles aan om de aandacht van zijn betrokkendheid bij "Partygate" af te leiden. Zo reist hij vandaag naar Brussel en Warschau om de NAVO-bondgenoten een hart onder de riem te steken, met stevige taal. "De NAVO moet een duidelijke streep in de sneeuw trekken" zei hij gisteren, "en Rusland mag Oekraïne niet verbieden lid te worden van de alliantie als het dat zou willen". 

Gisteren tijdens het vragenuurtje in het parlement liet de premier ook al doorschemeren dat de afschaffing van de laatste coronaregels wel eens vroeger zou kunnen gebeuren dan gepland. Engeland is van plan om op 24 maart komaf te maken met alle resterende regels, zoals de verplichting om in zelfisolatie te gaan bij een besmetting. Maar Johnson zei gisteren dat dat mogelijk na 21 februari al kan gebeuren, "als de cijfers positief blijven evolueren."

Meest gelezen