AFP or licensors

"Konvooien" op weg naar Parijs voor protest tegen coronabeleid en dure brandstof, verbod op karavanen en blokkades

In de Franse hoofdstad Parijs is een algemeen verbod uitgevaardigd op autokaravanen en blokkades dit weekend. Momenteel zijn mensen vanuit heel Frankrijk op weg naar Parijs om te protesteren tegen het coronabeleid, maar ook tegen de te dure brandstofprijzen en de daling van hun koopkracht. Ze willen zaterdag de hoofdstad lamleggen, maar dat mag dus niet.

Tegenstanders van het coronabeleid en de bijhorende beperkingen willen met zogenoemde "vrijheidskonvooien" vanaf morgen Parijs blokkeren. Ze inspireren zich op de vrachtwagenchauffeurs in Canada, die daar onder meer de hoofdstad Ottawa blokkeren. Zij zijn boos omdat de Canadese regering een verplichte vaccinatie oplegt aan truckers die vanuit de VS terugkeren.  

Hieronder zien we hoe een karavaan zich klaarmaakt om te vertrekken vanuit Aix-en-provence.

Videospeler inladen...

De politieprefectuur van Parijs heeft nu laten weten dat een "specifiek dispositief" zal verhinderen dat verkeersassen in de Franse hoofdstad geblokkeerd zullen worden. "In de verklaring staat dat de bijeenkomst van stoeten verboden is", zegt correspondent Frank Renout. 

Er wordt gewaarschuwd voor strenge sancties voor wie het verbod met de voeten treedt. "Als mensen toch wegen in en rond Parijs blokkeren, kunnen ze daar 2 jaar cel voor krijgen, en een boete tot 4.500 euro." Er staan dus strenge straffen op. "De angst is groot dat het zal leiden tot ordeverstoringen en chaos als wegen geblokkeerd gaan worden."

In Frankrijk gaat het veel meer om auto's, particulieren met bestelwagens, en minder om vrachtwagens, zoals in Canada. "Vrachtwagenchauffeurs zijn hier geen eigenaar van hun voertuig", zegt Renout.

VRT NWS-journalist Steven Decraene: "Een bont allegaartje"

De mensen die onderweg zijn naar Parijs, noemen zichzelf het "Convoi de la liberté", het "Konvooi van de vrijheid". Ze willen dit weekend in de Franse hoofdstad protesteren tegen het coronabeleid in Frankrijk, en dan vooral de "pass sanitaire", vergelijkbaar met het Covid Safe Ticket bij ons. Maar ze zijn ook boos dat hun koopkracht daalt en dat de brandstofprijzen zo hoog zijn.

"Het is een bont allegaartje, met heel uiteenlopende motieven", zegt journalist Steven Decraene, die voor VRT NWS Frankrijk volgt. "Er zit een harde kern van gillets jaunes ("gele hesjes", actievoerders tegen het sociale en financiële beleid van de regering, red) bij. Sommige uiterst linkse groeperingen proberen om zich hierbij aan te sluiten, hier en daar ook motorbendes die je in het rechtse kamp situeert."

"Het is heel moeilijk in te schatten met hoeveel ze gaan zijn en hoe die groepen mekaar gaan vinden en met één stem gaan kunnen spreken", zegt Decraene.

Opvallend is dat geen enkele politieke partij veel ruchtbaarheidheid lijkt te willen geven aan het protest. "Het Rassemblement National van Marine Le Pen zegt wel dat dit het bewijs is dat het beleid in Frankrijk verkeerd loopt, maar zich volledig uitspreken voor ze weten wat het wordt, lijken ze niet te doen. Er is ook geen vakbond die zijn steun uitspreekt, ook al zijn de inflatie en de hoge brandstofprijzen ook bij hen een doorn in het oog."

De overheid volgt de situatie nauwgezet op, zegt Decraene. "Veel mensen zeggen dat ze vreedzaam willen betogen, met wagens en motoren Parijs lamleggen zaterdag. Maar hier en daar vind je ook oproepen om te gaan betogen, en de confrontatie op te zoeken met de ordediensten. En dat baart de regering wel zorgen. De inlichtingendiensten volgen sociale media op en proberen uit te zoeken wie er allemaal achter zit."

Meest gelezen