Andre.o.mob op Wikimedia.org (CC BY-SA 4.0)

Vlaamse bakkersfederatie voorspelt duurdere maanden bij de bakker: "De klant gaat dat voelen"

De Vlaamse bakkersfederatie verwacht dat de prijzen voor broden, koffiekoeken en patisserie de komende maanden fel zullen stijgen. Sommige bakkers geraken nu al moeilijk aan bepaalde grondstoffen en vanaf april kan dat - in combinatie met de hoge energieprijzen - nog extra gaan wegen op de prijs in de winkel.

"De prijs van tarwe en zuivelproducten is de afgelopen tijd met 30 procent gestegen", zegt Bart Ceulemans van Bakkers Vlaanderen. "We horen wel van tarwehandelaars dat er tegen april of mei mogelijk een tekort kan komen. Momenteel hebben we nog geen meldingen gekregen van bakkers die echt niet meer aan bepaalde producten kunnen geraken." Conclusie: de komende maanden gaan we de prijsstijgingen bij de bakkers voelen in onze portefeuille.

Geert Vanderheyden van bakkerij Heidi in Sint-Katherina-Lombeek, bij Ternat, geraakt momenteel nog vlotjes aan alle ingrediënten die hij nodig heeft. Al zijn die producten soms wel een stuk duurder geworden. Op Radio 2 Vlaams-Brabant vertelt hij dat de klanten daardoor wat hogere prijzen mogen verwachten.

De prijsstijgingen van een heleboel ingrediënten bij de bakkers - net als in heel wat andere sectoren - zijn onder meer het gevolg van de coronacrisis. Maar ook een slechte oogst en de hoge energieprijzen wegen door op de prijs in de winkels. "De energietarieven spelen nu een veel grotere rol dan de prijs van tarwe. De meeste ovens worden gestookt op gas, dus daar hangen we aan vast. En die kosten moeten we doorrekenen aan de klant", legt bakker Geert uit.

Meest gelezen