Videospeler inladen...

Dodenlijsten, TikTok-filmpjes en villa's in Dubai: drugsproces tegen "Frank de Tank" en "dikke Nordin" gestart

Voor de correctionele rechtbank in Antwerpen is een belangrijk drugsproces begonnen. 29 mensen staan er terecht omdat ze zouden hebben geholpen bij grootschalige cocaïnesmokkel. Hun bezigheden leidden enkele jaren geleden tot zwaar geweld in Antwerpen en daarbuiten.

Ongeveer 2 ton cocaïne. Zoveel zou de bende in 2015 en 2016 volgens het parket uit containers in de Antwerpse haven hebben gehaald. Daarmee kent de rechtbank van Antwerpen opnieuw een groot drugsproces: "Ik weet nog, toen ik begon, stond een strafzaak over 24 kilo cocaïne op de voorpagina van alle kranten. Nu spreken we dus al over tonnen en tonnen. Het is geëvolueerd naar gigantische hoeveelheden", geeft advocaat Walter Damen toe.

De 29 verdachten zouden daarbij verschillende functies hebben gehad. Frank V., bijgenaamd "Frank de tank", zou als coördinator gewerkt hebben van een groep die de drugs uit de containers haalde. Hij zou dat gedaan hebben in opdracht van een Marokkaanse bende, onder leiding van Nordin E.H, bijgenaamd "dikke Nordin", en in opdracht van een Albanese bende, onder leiding van Ermir "Cinco" N.  

Ze zouden daarbij geholpen zijn door mensen die in de haven werken, maar ook door een ex-politieman die mensen en nummerplaten opzocht in databanken. "Er zijn een heleboel mensen die aangeklaagd worden omdat ze hand- en spandiensten zouden hebben geleverd", zei advocaat Kris Luyckx voor aanvang van de zitting. "Dat wil zeggen dat ze adressen zouden hebben opgezocht of voertuigen zouden hebben geleverd."

Fatma Taspinar geeft een laatste stand van zaken in "Het journaal":

Videospeler inladen...

TikTokfilmpje vol bankbiljetten

Hoofdverdachte "Frank de Tank" is een opvallend figuur. Hij is een ex-dokwerker, bodybuilder en portier, die zich destijds graag liet zien met dure sportwagens. "Patserig gedrag", zo omschreef de aanklager hem vanmorgen in zijn pleidooi. "Maar blijkbaar heeft hij zich door het geld laten verblinden." 

Tegenwoordig is Frank V. vrij op voorwaarden en woont hij in Kenia, vanwaar hij opvallende TikTok-filmpjes de wereld instuurt. Zo is er een filmpje waarop hij bankbiljetten over zijn vriendin uitstrooit. Hij is wel naar Antwerpen teruggekeerd voor zijn proces. "Mijn cliënt wil zich niet verstoppen", zegt zijn advocaat John Maes. "Hij is beschikbaar voor alle mogelijke vragen van de rechtbank. Hij is ook klaar met dat criminele leven, dat verhaal moet nu stoppen. Daarom voelt hij zich rustig bij dit proces, en hij zal aanvaarden wat de rechtbank hem zal opleggen."

Tijdens zijn ondervragingen legde "de Tank" bekentenissen af over zijn eigen aandeel in de feiten. "Hij gaf informatie over een zevental gelukte uithalingen, maar sprak alleen over zijn eigen aandeel. Identiteiten van anderen wilde hij niet geven. De mensen die hij 'persoon A' of 'strapper 1' noemde, hebben we kunnen identificeren door andere getuigenissen of verder onderzoek", vermeldde de aanklager. 

Volgens zijn advocaat John Maes waren de verklaringen van Frank V. belangrijk voor de speurders: "Het was voor hem belangrijk om alles over zichzelf op tafel te leggen. Hij heeft zo'n beetje voor het eerst inkijk gegeven in het business model van dit soort zaken, met duidelijkheid over de rol van iedereen, zonder daar namen op te plakken. Maar ook over welke bedragen er circuleerden heeft hij gesproken."

Mijn cliënt heeft de speurders voor het eerst inkijk gegeven in het business model van dit soort zaken

John Maes, advocaat hoofdverdachte Frank V.

Toch leek niet iedereen in het milieu ervan overtuigd dat Frank V. over hen gezwegen had. Begin 2018 kregen honderden mensen in Antwerpen een A4 in de bus, met de titel "Dood aan informanten". Daaronder stonden de namen van 9 mensen die in het onderzoek betrokken waren, bij wie Frank V. en zijn ex-vriendin. Zij staat vandaag trouwens ook terecht. Zij zou grote geldsommen naar andere verdachten gebracht hebben, soms zelfs terwijl hun kinderen in de auto zaten.

Aanslagen na fout gelopen uithaling?

Een jaar eerder was ook het appartement van V. in Brecht al beschoten, en er waren brandbommen naar het gebouw gegooid. Dat geweld had wellicht ook te maken met een fout gelopen uithaling. Frank V. zou van zijn vermoedelijke opdrachtgever Nordin E.H. geld hebben gekregen om cocaïne uit een container te halen. Maar toen het misliep, zou hij hebben geweigerd om dat geld terug te geven. Met de aanslagen tegen zijn huis tot gevolg. Ook aanslagen op andere plaatsen in Antwerpen zouden het gevolg zijn geweest van die fout gelopen uithaling.

V.'s bereidheid om bekentenissen af te leggen zal hem wellicht wel een lichtere straf opleveren. "Ik was van plan om 12 jaar te eisen voor hem", zei de aanklager, "Maar dat hij open kaart heeft gespeeld, mag voor mij meespelen in zijn straf. Daarom vorder ik een straf van 9 jaar gevangenis." De advocaat van Frank V. zegt dat hij zich zal neerleggen bij zijn straf. Al gaf John Maes wel aan dat hij nog op een lichtere straf hoopt: "De feiten zijn al vele jaren geleden, en het is ook interessant om te zien hoe hij zich intussen gedragen heeft. Daar zal ik morgen over pleiten." 

Voor Nordin E.H. en voor een ander vermoedelijk kopstuk vroeg de aanklager de maximumstraf van 15 jaar cel, als leiders van een misdaadbende. "Dikke Nordin" woont op dit ogenblik in Dubai. Hij is daar even gearresteerd op vraag van ons land, maar is intussen weer vrij. België vraagt ook om hem uit te leveren, maar daar verzet hij zich tegen. Nordin E. H. komt dan ook niet vrijwillig naar zijn proces. "De man woont daar naar verluidt in een villa van 3 miljoen euro", merkte de aanklager op.

Het proces zal vijf dagen duren.

Wat mogen we precies verwachten van dit proces? Justitie-journaliste Fatma Taspinar geeft uitleg.

Videospeler inladen...

Meest gelezen