Emotioneel afscheid van Jesse, de 5-jarige jongen die in Antwerpse spoortunnel verongelukte

In de Hasseltse Badr-moskee is donderdagmiddag afscheid genomen van de 5-jarige Jesse Fofana die maandag verongelukte in de spoortunnels aan het station in Antwerpen. Een honderdtal mensen kwam afscheid nemen tijdens en na het middaggebed in de moskee aan de Mouterijstraat.

Dirk Jacobs

LEES OOK. Jesse (5) bekocht zijn liefde voor treinen met zijn leven: “Mijn vrouw hielp Louis zijn broek vastknopen toen Jesse wegglipte”

“We staan vandaag stil bij het overlijden van ons broertje Jesse. We vinden een overlijden van oudere mensen eerder natuurlijk, maar als dat met jonge kinderen zoals Jesse gebeurt, is dat bijzonder erg. Zeker voor de familie, die we vandaag ons medeleven betuigen”, zegt Zakaria Essarti van de moskee.

RECONSTRUCTIE. Hoe Jesse (5) alleen in tunnelkoker van Antwerpen-Centraal belandde

Opmerkelijk is dat verschillende culturen binnen de moslimgemeenschap verzamelen voor het gebed van imam Saïd El Amalloui. Mannen en vrouwen beleven de afscheidsplechtigheid elk in aparte ruimtes. Daardoor moeten ook mama Ajai Sargo en papa Sedia Fofana even apart afscheidnemen van hun zoontje Jesse.

Na het middaggebed, met de dohr-gebedsgezangen, wordt de kist met het stoffelijke overschot van Jesse binnengedragen in een muisstille moskee. Daarna volgt het afscheidsgebed, het janazah-gebed, dat alle aanwezigen diep raakt.

Na de plechtigheid in de moskee gaat het richting het Hasseltse Kruisveldkerkhof. Jesse wordt daar begraven op het stukje begraafplaats gereserveerd voor moslims. Onder meer zijn papa en de Hasseltse schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+) dragen de kist mee tot aan de begraafplek. Nadat ze de kleine Jesse in het graf hebben laten zakken, gooien de mannen elk nog wat aarde op de kist als teken van verbondenheid met hem en zijn familie.

Nadien komt ook mama Ajai met de andere vrouwen afscheidnemen. Onder hen ook een twintigtal leerkrachten en ander personeel van Kids, de school van Jesse. Zij plaatsen een witte roos op het graf.

LEES OOK. Waarom niemand Jesse (5) tegenhield op weg naar zijn ongeluk op de sporen van Antwerpen-Centraal

 © Boumediene Belbachir

 ©  Boumediene Belbachir

 © BoBe

 © Boumediene Belbachir

Jesse. © if/ppn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER