Kamila Valieva (rechts) met haar trainster Eteri Tutberidze (links).
Volledig scherm
PREMIUM
Kamila Valieva (rechts) met haar trainster Eteri Tutberidze (links). © Photo News

Kunstschaatster Kamila Valieva: amper 15, maar nu al slachtoffer en ‘wegwerpproduct’ van Russische trainster en arts?

WinterspelenDe Russische kunstschaatster Kamila Valieva legde eind december een positieve dopingtest af. Ze is pas 15 jaar oud en riskeert uit Peking 2022 gezet te worden. Haar verhaal roept veel vragen op, zoals: is het toeval dat alle wonderkindjes van trainster Eteri Tutberidze, onder wie Valieva, al op heel jonge leeftijd weer van het toneel verdwijnen? Insiders fluisteren dat haar pupillen een ‘beperkte houdbaarheidsdatum’ hebben en niet meer dan ‘wegwerpproducten’ zijn.

13 reacties

  • Geert Van de Moortele

    2 jaar geleden
    Wat heeft doping te maken met haar glansprestaties.Talent bestaat niet, alleen hard werken zoals Jacques Brel kundig maakte.Valieva is een harde werker.
  • Elle Devee

    2 jaar geleden
    Anne Onsla. Indien je een product neem waardoor de zuurstoftoevoer naar de spieren verbetert heb je wel degelijk voordeel ook al is het een technische sport. De kans is groot dat ze zonder dit hulpmiddel haar handelsmerk, de viervoudige sprong niet zou halen. Trouwens, waarom het innemen als het geen voordeel zou geven. Zonder pardon eruit.
  • Anne Nonsia

    2 jaar geleden
    Hoe wordt je beter van doping in iets zó super-technisch en kunstig als schaatsen? Het gaat niet over snelheid, het gaat niet over kracht (aan hun lichaampjes te zien) en het gaat niet over uithouding. Waarbij helpt doping dan? Talent krijg je er niet van.
  • Tom De Ketelaere

    2 jaar geleden
    Dan had België een medaille op WK als ik juist heb
  • Jurgen Vermaut

    2 jaar geleden
    Tijd dat de bobo's van de overkoepelende federaties eens ter verantwoording worden geroepen. Dit soort mensen in hun sport tolereren ondermijnt de gehele sporttak en is een gevaar voor de atleten. Een kind van 15 kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het gedrag van haar volwassen omgeving.