Tekort aan grote kamerplanten, hagen en bomen: "Taxus, ficus of leibomen zijn amper te vinden" 

Er is een schaarste aan grote planten. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Antwerpen bij tuincentra, groothandelaars en bedrijven die planten verzorgen op kantoren. "Sinds de start van de coronacrisis zijn er veel meer grote planten verkocht. Die zijn nu quasi onvindbaar", zegt David Van Uytsel van het gelijknamige tuincentrum in Kontich.

Bestaat er een Vlaams huis zonder een ficus in de living en een taxus in de tuin? Of is het einde van dat cliché nabij? "Beide planten zijn amper nog te krijgen in de grote formaten. Taxus van 1m75 of 2m vinden is moeilijk. Het duurt ook nog een paar jaar voor de kleine plantjes zo groot zijn", zegt David Van Uytsel, zaakvoerder van het gelijknamige tuincentrum in Kontich. 

"Ook volgroeide leibomen zijn bijna overal uitverkocht. Consumenten hebben sinds de coronacrisis masaal geïnvesteerd in hun huis. Groen en ecologisch denken is ook populair, huiskamers worden jungles. De kwekers kunnen alvast niet volgen. De oudere generatie kwekers haakt ook af en hunkinderen nemen het bedrijf niet over", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

Kamerplanten +30%

Een zelfde verhaal horen we bij groothandelaar Agora in Kontich. Het bedrijf levert over heel Vlaanderen planten aan tuincentra en specialisten in de sector. "Sommige producten zijn niet meer te krijgen. Denk aan een ficus groter dan 95 centimeter. Het aanbod kan de vraag niet volgen", zegt Peter Hollevoet." Dat veroorzaakt inderdaad hogere prijzen maar voorlopig is de consument bereid dat te betalen."

"Als ik kijk naar de kamerplanten in onze winkel, dan is de prijs met 30% gestegen in vergelijking met de periode voor de coronacrisis", pikt Van Uytsel in. "Alles is voor ons ook duurder geworden. De potgrond, de plastic potjes, de verschepingen uit Zuid-Amerika (waar de meeste kamerplanten gekweekt worden nvdr.) gingen zelfs maal vier of maal vijf."

Boom kiezen op foto

Een aantal kantoorgebouwen moet het langer dan verwacht doen met "triestige" verlepte plantjes. Niet alle groene planten zijn meteen verkrijgbaar. "Ook wij merken de schaarste", zegt Stijn Goethals van PlantRent in Beerse. "Het gaat zelfs zo ver dat als een klant een boom van een degelijke lengte wil, hij meteen ja moet zeggen op de foto die we voorleggen. Anders is iemand anders ermee weg."

Meest gelezen