EU gaat onderzoek starten naar spionagesoftware Pegasus

Het Europees Parlement heeft een meerderheid bereikt om de omstreden spionagesoftware Pegasus te onderzoeken. Het doet dit nadat bleek dat onder meer Hongaarse journalisten, activisten en advocaten het doelwit waren van de spionagesoftware.

In januari diende de liberale centrumfractie Renew Europe (waartoe ook Open VLD en MR behoren, evenals LREM, de partij van de Franse president Emmanuel Macron) het voorstel in om de spionagesoftware Pegasus te onderzoeken. Nu zou er een meerderheid gevonden zijn in het parlement om hierrond een onderzoekscomité op te starten. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De software van het Israëlische bedrijf NSO Group kan versleutelde informatie verzamelen van mobiele apparaten, zoals bijvoorbeeld smartphones. Deze technologie zou volgens het bedrijf enkel tegen criminelen en terroristen gebruikt mogen worden, maar in de praktijk blijkt Pegasus ook voor veel andere doeleinden gebruikt te worden. 

Misbruik door overheden

Nu blijkt dat de Hongaarse overheid deze spionagesoftware gebruikt zou hebben om journalisten, activisten en advocaten in eigen land in de gaten te houden. Een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris zou eerder toegegeven hebben dat de software door de staat aangekocht is, maar dit werd later ontkend en sindsdien heeft de regering geweigerd commentaar te geven. 

Ook in Polen zorgde Pegasus al voor ophef. Critici van de Poolse regering onder leiding van de populistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) zouden bespioneerd geweest in 2019. Het Poolse gerecht heeft toen wel geweigerd om een onderzoek in te stellen naar de vermeende spionage.

Dat zo'n onderzoekscomité opgestart wordt is eerder zeldzaam. Het zou nu moeten nagaan of de software, net zoals in de Verenigde Staten, verboden moet worden in de Europese Unie. Daarvoor zal het getuigenissen gaan opzoeken van inlichtingendiensten van lidstaten, politici en hoge ambtenaren. Hoewel er nu al een meerderheid gevonden is, wordt er pas volgende week formeel gestemd om het comité op te richten. 

Meest gelezen