Schiet Frank ‘De Tank’ niet in eigen voet met zijn patserige filmpjes op TikTok? “Niet alles geloven wat je op sociale media ziet”

In het grote drugsproces dat deze week plaatsvindt in het Antwerpse justitiepaleis zal morgen, vrijdag, John Maes pleiten, de advocaat van spilfiguur Frank ‘De Tank’ V.. Die riskeert 9 jaar cel als zogenaamde uithaalchef van een reeks drugstransporten van in totaal 2 ton cocaïne in de periode 2015-2016. Volgens zijn advocaat heeft Frank V. een streep getrokken onder zijn luxueuze verleden. Nochtans pronkt hij dezer dagen op TikTok met zijn luxueuze levensstijl die hij schijnt te leiden in Kenia. “Ik denk dat je niet alles moet geloven wat je op de sociale media ziet”, aldus zijn advocaat.

joro
Bron: radio 1

Filmpjes waarin hij kwistig strooit met bankbiljetten en grote sier maakt met zijn bezittingen. Daarmee verovert de voormalige havenarbeider, bodybuilder en buitenwipper dezer dagen, vanuit zijn nieuwe verblijfplaats in Kenia, als ‘TikTok-influencer’ een publiek van meer dan 1 miljoen volgers.

Naast Nordin El Hajjioui staat hij op het drugsproces dat donderdag in Antwerpen begon terecht als spilfiguur. Frank V. was zelf aanwezig in het Vlinderpaleis en aanhoorde daar hoe de openbaar aanklager dat gedrag omschreef als ‘patsergedrag’.

LEES OOK. Dikke Nordin en Frank De Tank: de zakenpartners die gezworen vijanden werden

“Turbulent verleden afgesloten”

“Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat mijn cliënt op TikTok doet”, zei advocaat John Maes op Radio 1, geconfronteerd met die opvallende filmpjes. “Ik kan alleen zeggen dat het grote geldgewin dat zich manifesteerde in de periode van de feiten wel degelijk voorbij is. Ik denk ook niet dat we alles wat op sociale media te zien is, zomaar moeten geloven als zijnde de waarheid.”

Volgens John Maes wil Frank V. een streep trekken onder zijn turbulent verleden. “Zijn verleden van luxe en dergelijke meer ligt achter de rug.” De openbaar aanklager was alleszins niet opgezet met de levenswandel die Frank V. in filmpjes naar buiten draagt, maar eiste toch ‘maar’ 9 in plaats van 12 jaar cel omdat hij verregaande bekentenissen aflegde en het systeem van de drugsbende grotendeels uit de doeken deed.

LEES OOK. Parket beloont Frank ‘De Tank’ in drugszaak met lagere strafeis van 9 jaar: “Hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen”

“Die gedetailleerde verklaringen, die allemaal overeenstemden met de werkelijkheid waren een eerste stap om een streep te trekken onder dat verleden”, aldus John Maes, die niet in zijn kaarten liet kijken of hij morgen zal pleiten voor een lagere strafmaat.

Kleur in grimmig milieu

Vraag is maar of Frank V. door zijn patserige filmpjes geen strengere straf riskeert. “Veel mensen zullen inderdaad redeneren dat dat niet zo verstandig is”, zegt GVA-misdaadjournalist Joris van der Aa, eveneens op Radio 1. “Mocht hij haar hebben zou zijn advocaat het regelmatig uit zijn hoofd rukken”, stelt hij met een boutade. “Ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat gedrag zuur vinden, omdat hij een beetje lacht met de autoriteiten. Ik snap dan ook dat men gebeten is op dit soort figuren.”

Met zijn flamboyante gedrag en zijn uitgesproken manier van leven is Frank ‘De Tank’ volgens Joris van der Aa eerder een uitzondering in het drugsmilieu. “De meesten schuwen de aandacht en willen liefst zo veel mogelijk wegblijven van de sociale media en zeker uit de reguliere media. Frank V. is iemand die een beetje (weliswaar bedenkelijke) kleur brengt in een doorgaans grimmig milieu. What you see is what you get, met Frank V. Je kan hem niet verwijten dat hij hypocriet is, hij steekt zich niet weg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Antwerpen