©  AFP

Macron weigerde PCR-test in Moskou “uit vrees voor DNA-diefstal”

De Franse president Emmanuel Macron heeft geweigerd een coronatest te ondergaan tijdens zijn bezoek van maandag aan het Kremlin, hoewel de Russen daarom hadden gevraagd. Twee bronnen uit Macrons entourage zeggen aan Reuters dat die weigering verklaart waarom de Franse president door Poetin op afstand werd gehouden.

gjs, Dario Van Fleteren
Bron: Belga

LEES OOK. De ‘tafeltruc’ van Poetin: “Een scène zoals in de beste tijd van Stalin”

Het was een van de populairste foto’s van de week: een lange witte tafel met aan het ene uiteinde de Russische president Vladimir Poetin en aan het andere uiteinde de Franse president Emmanuel Macron. Die lange tafel blijkt deel van het coronaprotocol van de ontmoeting. Omdat Macron een PCR-test op Russische bodem weigerde, moesten de twee leiders ver uiteen zitten om de Oekraïnekwestie te bespreken.

Die fysieke afstand was menig voer voor analisten, maar ook voor internetgrappen. De reden voor die afstand blijkt pakken minder grappig: Macron wilde geen PCR-test afleggen, omdat hij zijn DNA niet wil achterlaten bij Russische diensten. Dat zeggen twee goedgeplaatste bronnen uit het Elysée aan persagentschap Reuters. Vanuit Russische zijde is nog geen commentaar gegeven op het PCR-incident.

Andere opties

“In feite kan je DNA via verschillende manieren in handen krijgen”, zegt Dieter Deforce, forensisch expert aan de Universiteit Gent. “Via een wisser van een PCR-test zal je zeker DNA kunnen verkrijgen, maar dat geldt ook voor het glas water waarvan je drinkt of haar dat je op de plaats verloor.” Naast de PCR-test lagen voor de Russen dus nog verschillende andere mogelijkheden op tafel om DNA van Macron te bemachtigen.

“Zo’n DNA-staal kan gebruikt worden voor verschillende analyses”, legt Deforce uit. “Bij onderzoek van speurders gebruiken we dat om te identificeren. Maar ook om op te sporen of iemand aanleg heeft voor bepaalde medische aandoeningen, kan een DNA-staal uitgelezen worden. Welke intenties de Russen zouden hebben met een DNA-staal van Macron is voor mij koffiedik kijken.”

Weerslag op gesprekken

Of Macrons wantrouwen verder weerslag zal hebben op de gesprekken over de Oekraïnecrisis, valt nog af te wachten. Het specifieke gesprek tussen de Franse en Russische president in Moskou werd na afloop door beide positief geëvalueerd. Brits-Russische gesprekken van gisteren temperden de hoop op de-escalatie opnieuw. Het is nog afwachten hoe de weigering van ‘verzoener Macron’ als nieuw element onthaald wordt in het Kremlin en bij westerse bondgenoten.

LEES OOK. Twitter ziet nog wel plek voor de twaalf apostelen en een potje curling aan de tafel in het Kremlin tussen Macron en Poetin

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER