‘Dikke Nordin’ wraakt rechtbank

 ©  anp

De advocaten van ‘Dikke’ Nordin E.H. hebben een wrakingsverzoek neergelegd tegen de voorzitster op het drugsproces waar ook onder anderen Frank ‘De Tank’ V. terechtstaat. Het proces zal daardoor weken extra vertraging oplopen.

Mark Eeckhaut

E.H wordt verdedigd door Louis De Groote en Hans Rieder. De reden voor de wraking is te vinden in een discussie die gisteren, op het einde van de eerste procesdag, ontstond tussen de rechtbank en een aantal advocaten.

Normaal hadden de advocaten van de hoofdverdachten in het grote drugsproces vandaag moeten beginnen aan hun pleidooien. Maar gisteren bleek dat een aantal van hen meer tijd wilde om schriftelijk te kunnen reageren op de strafeis van het parket.

De rechtbank kwam de advocaten daarin gedeeltelijk tegemoet. Ze besliste om de vastgelegde pleitdagen te behouden, maar voorzag wel in een extra pleitdag. Een aantal van hen was daar niet tevreden mee en vroeg de rechtbank om de agenda alsnog aan te passen. Vooral de raadsman van Nordin E.H. toonde zich hardnekkig en wilde ook niet antwoorden op de vraag wanneer en hoelang hij vandaag zou pleiten voor zijn cliënt. De voorzitster reageerde geïrriteerd en schorste nogal abrupt de zitting. Voor de advocaten van Nordin E.H. is dat reden genoeg om te twijfelen aan haar objectiviteit en een wrakingsverzoek tegen haar in te dienen.

De voorzitster moet nu binnen de 48 uur beslissen of ze vrijwillig een stap terugzet. Indien niet, moet het hof van beroep beslissen. Sowieso betekent het wrakingsverzoek weken extra vertraging voor het proces.

Procedureslag

Als de voorzitter vervangen moet worden, zal dat uitstel maanden duren. De nieuwe voorzitter zal het lijvige dossier eerst helemaal opnieuw moeten instuderen.

Dat advocaten alle procedures uit de kast halen, is niet ongewoon in een drugsproces van deze omvang, waar enorm veel geld en grote belangen mee gepaard gaan. Ook in de beruchte zaak-Aquino werd een poging gedaan om de rechter te wraken.

Nordin E.H heeft er alle belang bij dat het proces tegen hem een procedureslag wordt en niet over de feiten gaat. Frank ‘De Tank’ V., de ex-zakenpartner van E.H., heeft immers gedetailleerde bekentenissen afgelegd waarin hij ook de rol van Nordin E.H heeft belicht.

Nordin E.H. is zelf niet aanwezig op de rechtbank. Hij verblijft momenteel in Dubai. België heeft al verschillende keren vergeefs om zijn uitlevering gevraagd.