Drugsproces Frank ‘De Tank’ en Dikke Nordin zal weken vertraging oplopen door wrakingsverzoek

Antwerpen -

Het drugsproces tegen Dikke Nordin en Frank de Tank ligt stil. De advocaten van Nordin E.H. hebben de voorzitster van de drugskamer van de Antwerpse correctionele rechtbank gewraakt. De zaak zal zo al zeker weken vertraging oplopen.

vdaa, sare

Het wrakingsverzoek werd ingediend door een van de advocaten van Nordin E.H., een van de vermeende leiders van de organisatie tegen wie donderdag vijftien jaar cel gevorderd werd. Verschillende advocaten hadden donderdag extra tijd gevraagd om schriftelijk te reageren op de vordering van het parket. De rechtbank wilde de vastgelegde pleitdata behouden en wilde dat de pleidooien vandaag zouden starten, wel voegde ze een extra dag toe voor bijkomende pleidooien. Enkele advocaten bleven aandringen om de agenda aan te passen waarop de rechtbank de zitting donderdag nogal abrupt schorste.

Voor Louis De Groote, een van de advocaten van Nordin E.H., was dat voldoende om de kamervoorzitster te wraken. De Groote wilde vrijdag geen commentaar kwijt bij het verzoek.

De voorzitster van de drugskamer heeft nu 48 uur de tijd om een verklaring op te stellen waarin ze duidelijk maakt of ze al dan niet vrijwillig een stap opzij zet. Als ze niet op het wrakingsverzoek ingaat moet de wrakingskamer van het hof van beroep in Antwerpen beslissen of het verzoek gegrond is. Alleszins zal het proces door de wraking minstens weken vertraging oplopen. Als een andere rechter over de zaak moet oordelen zal die het enorme dossier nog volledig moeten lezen. En zelfs als na tussenkomst van het hof van beroep de huidige voorzitster mag blijven zetelen, zullen er nieuwe pleitdata gezocht moeten worden. Met de drukke agenda van zowel de drugskamer als de verschillende advocaten zal dat allicht niet van een leien dakje gaan. Dat enkel de voorzitster gewraakt werd en de twee andere rechters niet, heeft volgens persrechter Goedele Franssens geen invloed op de timing. “Dat maakt geen verschil, het proces moet sowieso van het begin hervat worden.”

“Voor mijn cliënt is dit vervelend, hij wilde dat het proces zou doorgaan. Wij waren klaar en voorbereid om te pleiten”, zegt mr. John Maes, de advocaat van Frank ‘de Tank’ V. Over het verzoek zelf wil Maes zich niet uitspreken. “Ik ga ervan uit dat men zijn redenen zal hebben om dat verzoek in te dienen en dat dat niet lichtzinnig gebeurd is.”

Wrakingsverzoeken niet uitzonderlijk

Het is niet uitzonderlijk dat in grote drugsprocessen wrakingsverzoeken ingediend worden. In het onderzoek tegen de clan Y. uit Antwerpen-Noord probeerde kopstuk Muhsin Y. de onderzoeksrechter te wraken omdat die zich ‘vijandig’ zou hebben opgesteld. Het hof van beroep wees dat wrakingsverzoek af, de onderzoeksrechter mocht aanblijven. Ook in de zaak rond de Octopusbende, een stel jonge Amsterdammers die in Antwerpse loods betrapt waren met dik vier ton cocaïne, werd een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechters van de drugskamer. Ook dat verzoek werd afgewezen door het hof van beroep.

Recent werden ook in andere mediatieke processen (onderzoeks)rechters gewraakt. In dossier Propere Handen werd de Tongerse onderzoeksrechter Joris Raskin met succes gewraakt omdat hij lid was geweest van de licentiecommissie van de KBVB. In diezelfde zaak dienden advocaten Hans Rieder en Frank Scheerlinck nadien ook een wrakingsverzoek in tegen de Kamer van Inbeschuldigingstelling omdat die niet objectief zou kunnen oordelen over de gebruikte opsporingsmethoden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer