Steven Van Gucht: ‘Piek vijfde coronagolf ligt duidelijk achter ons’

 ©  BELGA

Het aantal besmettingen is in twee weken tijd gehalveerd en sinds vandaag daalt ook het aantal patiënten op intensieve zorg. Luttele uren voor het Overlegcomité brengt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) een hoopvolle boodschap.

Dario Van Fleteren

‘De piek van de vijfde golf ligt duidelijk achter ons.’ Met die hoopvolle boodschap start viroloog Steven Van Gucht de wekelijkse briefing over de corona-aanpak van ons land. Op het vlak van besmettingen krijgt de curve een stevige klap. Het aantal nieuwe besmettingen is in twee weken tijd ongeveer gehalveerd. De daling verloopt het snelst in Brussel, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Luxemburg is de traagste daler.

De piek van de ziekenhuisopnames lag op 1 februari. Sinds 4 februari dalen de week­gemiddelden. We zitten nu aan zo’n 298 opnames per dag, een daling van 18 procent tegenover vorige week. Ten slotte is ook de piek op intensieve zorg bereikt. Daar zijn nu 7 procent minder opnames dan vorige week. Code oranje staat voor de deur, zegt Van Gucht.

Hoge circulatie

‘De belasting op de zorg blijft aanzienlijk. Vergeet niet: er circuleert nu nog steeds meer virus dan op de piek van de vorige golf. 45 procent van de huisartsen ondervindt nog steeds een hoge werklast. Maar vorige week was dat nog 70 procent’, legt Van Gucht uit.

Omikron heeft de deltavariant intussen bijna helemaal van de kaart geveegd. 99 procent van de coronagevallen in ons land zijn nu met omikron. Binnen de omikronfamilie is de subvariant BA.2 in opmars. Die is goed voor 7 procent van alle besmettingen met de omikronvariant en zal waarschijnlijk nog verder stijgen. ‘Maar dat zal niet leiden tot een significant andere golf’, licht Van Gucht toe.

De boostervaccinatie werpt haar vruchten af, meent Van Gucht. Hij zet nogmaals in de verf dat een derde prik heel wat meer bescherming biedt dan de basisvaccinatie. ‘Twijfel niet om de booster te nemen’, zegt hij.