Lagarde verdedigt ECB-beleid: “Zodra situatie het toelaat, nemen we bocht”

In een gesprek met RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) liet Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), in haar kaarten kijken. “Als we nu overhaast handelen, kan het herstel van onze economieën veel slechter uitpakken en zouden banen in gevaar komen. Dat zou niemand helpen”, klonk het toen het onderwerp van mogelijke renteverhogingen werd aangesneden.

Waarom is dit belangrijk?

Het is niet zomaar dat Lagarde het beleid van de ECB verdedigt tegenover een Duits medium als RND (een koepel van 60 Duitse regionale kranten). In de grootste economie van de eurozone neemt namelijk de ergernis over het beleid van Lagarde, die door de krant Bild een tijd geleden “Madame Inflation” werd genoemd, toe.

Het verhogen van de rente “zou geen van de huidige problemen oplossen”, betoogde Lagarde in het vandaag gegeven interview. Integendeel: “als we nu te overhaast te werk gaan, kan het herstel van onze economieën veel slechter uitpakken en zouden banen in gevaar komen.”

Lagarde had zelfs een metafoor voorbereid voor de Duitse toehoorder. Ze vergeleek de normalisering van het rentebeleid met het maken van een bocht bij het besturen van een auto. “Niemand doet het in de vijfde versnelling op volle snelheid, maar je haalt je voet van het gas en schakelt geleidelijk terug. Dat is precies wat we aan het doen zijn. En zodra de snelheid goed is en de situatie het toelaat, nemen we de bocht.”

Energie

Volgens Lagarde is “ruim de helft van de huidige inflatie naar de energieprijzen terug te leiden”, schrijft De Tijd. Zij verwacht dat deze zich op een hoog niveau zullen stabiliseren. “De hoge kosten voor olie en gas zijn geen tijdelijk verschijnsel”, benadrukte ze, maar “het prijsniveau is al zeer hoog. De olieprijs is gestegen van minder dan 20 euro in april 2020 tot 90 euro per vat, en het is zeer onwaarschijnlijk dat hij in hetzelfde tempo zal blijven stijgen. De inflatie zal alleen al om die reden vertragen.”

De ECB houdt het effect van de hoge energieprijzen op de totale inflatie nauwlettend in de gaten, beklemtoonde de ECB-voorzitster. “Wij zullen hier in maart en tijdens alle volgende bijeenkomsten in de komende maanden zeer nauwlettend naar kijken. Indien nodig, zullen we handelen. Maar het zal slechts stap voor stap gebeuren.”

Lagarde wuifde het gevaar van een extra prijsstoot als gevolg van de energietransitie weg. “Ik denk dat het hele debat over groene inflatie overdreven is”, wierp ze nog op.

“Het huidige effect van decarbonisatie op de prijzen is minimaal, en het maakt niet uit of we het over emissiehandel of speciale belastingen hebben”, voegde zij hieraan toe. Dit geldt volgens haar ook voor de steeds duurdere grondstoffen van de energietransitie, zoals silicium, nikkel of koper. “Het effect van deze specifieke grondstofprijzen op de algemene prijsontwikkeling is gering, althans op dit moment”, klonk het nog.

Fed

De koepel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, zou een renteverhoging van halve procentpunten per keer overwegen om de torenhoge inflatie in de VS te counteren. Hoewel ook in de EU de inflatie tot hoge niveaus (gemiddeld werd het dagelijks leven 5,1 procent duurder dan in februari vorig jaar) oploopt, beklemtoonde Lagarde dat de eurozone niet kan worden vergeleken met andere grote rechtsgebieden.

“De Amerikaanse economie is oververhit, terwijl onze economie dat nog lang niet is”, voerde ze aan. “Daarom kunnen – en moeten – we voorzichtiger te werk gaan. We willen het herstel niet in de kiem smoren.”

“De inflatie kan hoger uitvallen dan we in december voorspelden”, zei Lagarde. “We zullen dat in maart analyseren en dan zullen we het van daaruit bekijken.”

Een groeiend aantal beleidsmakers van de ECB verliest echter het vertrouwen in de huidige inflatievoorspellingen van de instelling. Hierdoor neigen ze steeds meer naar het pro-renteverhogende kamp, vertelden bronnen aan persbureau Bloomberg.

Contant geld

De ECB-president sprak zich ook uit tegen het afschaffen van cash geld. “Mensen zijn contant geld gewend en willen dat niet opgeven. Ik beschouw de discussie over het afschaffen van cash geld dan ook als overbodig”, aldus Lagarde. “Ik hou er ook van om bankbiljetten in mijn portefeuille te hebben”, wierp ze nog op. Ze verzekerde dat zelfs als er een digitale euro wordt ingevoerd, er nog steeds euromunten en -bankbiljetten zullen zijn.

Ze pleitte zelfs voor het afbeelden van bekende Europeanen op toekomstige eurobiljetten. “Persoonlijk kan ik me heel goed voorstellen dat gezichten van beroemde Europeanen op de bankbiljetten worden afgebeeld: Leonardo da Vinci, Ludwig van Beethoven of James Joyce,” zei Lagarde. “Ik heb zelf goede herinneringen aan het biljet van vijf frank met Victor Hugo dat 50 jaar geleden in Frankrijk bestond”, klonk het nog.

Nog volgens Lagarde zijn er verschillende zaken die pleiten voor het digitale euro-project: zo zouden er teveel particuliere aanbieders zijn die proberen cryptomunten op te zetten. “We moeten iets doen om dit tegen te gaan. Het kan niet zo zijn dat er geld wordt verdiend met de persoonlijke gegevens van de gebruikers.”

(fjc)

Meer