DISCUSSIE. Amper griep dankzij corona: moet er ook een ‘griepbarometer’ komen?

De griep komt voorlopig niet van de grond dit seizoen, terwijl februari normaal de piekmaand is. Er zijn bijna geen bevestigde besmettingen. “De maatregelen tegen Covid-19 blijken nog beter te werken tegen griep”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

LEES OOK. Amper griep dankzij corona: “Maatregelen tegen Covid-19 werken nog beter tegen griepvirus”

Peilartsen, -laboratoria en -ziekenhuizen evalueren in ons land de griepactiviteit, de intensiteit en de ernst van een epidemie. Gezondheidsinstituut Sciensano maakt als Nationaal Referentiecentrum voor het influenzavirus wekelijks een bulletin over griep en andere luchtweginfecties. De meest recente data lopen tot 6 februari. Tot die datum noteerde Sciensano een daling van het aantal raadplegingen bij de huisarts voor griepachtige klachten in alle leeftijdscategorieën, tot 403 raadplegingen per 100.000 inwoners per week. Op de piek in januari waren er 645 raadplegingen per 100.000 inwoners per week.

Huisartsen rapporteerden vorige week maar één bevestigde griepinfectie (influenza A) op slechts vijf verdachte stalen.

Er heerst dus opnieuw geen griep deze winter, terwijl het aantal gevallen pre-corona in februari altijd piekte. “Ook vorig jaar hebben we slechts sporadisch influenza gezien”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “De maatregelen tegen Covid-19 blijken nog beter te werken tegen griep, die minder besmettelijk is. Allicht daarom dat we in Oost-Europa momenteel wat meer griepgevallen zien.”

Zijn er coronamaatregelen die we ook bij de griep zouden kunnen invoeren? Moet er een ‘griepbarometer’ komen of is dat geen goed idee volgens jou?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER