Opgepast: vanaf 1 maart krijg je effectief een boete als je Antwerpen binnenrijdt met een vervuilende wagen

© Shutterstock

De lage-emissiezone in Antwerpen is nu al een goede maand van kracht en volgens het kabinet van Nabilla Ait Daoud (N-VA) is het aantal vervuilende wagens dat de zone binnenrijdt sindsdien gedaald. Toch waagt 4,6% van de voertuigen het nog steeds om illegaal Antwerpen binnen te rijden. En voor hen is het opletten geblazen, want vanaf 1 maart word je hiervoor beboet.

evg

Wanneer krijg je een boete?

Bestuurders die in februari met een vervuilende auto de lage-emissiezone in Antwerpen inreden kregen enkel een waarschuwingsbrief. Vanaf maart krijgen overtreders ook effectief een boete. In 2017 komt dat neer op 125 euro per overtreding. Vanaf 2018 loopt die boete op als je vaker betrapt wordt. Van 150 euro voor een eerste overtreding tot 350 euro vanaf de derde overtreding binnen de 12 maanden.

Daling vervuilende voertuigen

Het kabinet van Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor jeugd, kinderopvang, leefmilieu en dierenwelzijn, neemt een dalende trend waar. “Een maand geleden ging het nog om 5,21% vervuilende voertuigen die de lage-emissiezone binnenreden. Ondertussen is dit gedaald tot 4,6%. Als je dit vergelijkt met het volledige Belgische wagenpark is dat wel opmerkelijk. Daar zien we dat slechts 80% van de voertuigen aan de milieunorm voldoet. Tien procent zou binnen mogen als ze hun roetfilter laten regelen en de overige tien procent mag de zone sowieso niet binnen.” Lees ook: Bijna 95 procent van Belgische voertuigen respecteert Antwerpse lage-emissiezone

Hoe gebeurt de controle?

Op de grens van de lage-emissiezone en in de binnenstad staan slimme camera’s (ANPR). Die zoomen in op elke nummerplaat. Als je voorbij de borden rijdt, wordt je nummerplaat gelezen. Die wordt vergeleken met een lijst van alle toegelaten voertuigen.

Even opfrissen: aan welke voorwaarden moet je voertuig voldoen?

Op het inschrijvingsbewijs van je wagen staat de euronorm vermeld onder ‘milieuklasse’. Dit is de Europese milieustandaard voor voertuigen.

Als je de euronorm niet terugvindt op je inschrijvingsbewijs kan je aan de hand van de datum van eerste inschrijving bepalen of je voertuig Antwerpen binnen mag.

Drie mogelijkheden

Er zijn drie verschillende mogelijkheden. Ofwel mag je binnen in de lage-emissiezone, ofwel moet je je eerst registreren, ofwel kan je betalen voor een week, een maand, drie maanden, zes maanden of een jaar.

Als je voertuig niet in aanmerking komt voor de toelating tegen betaling kan je altijd nog een dagpas kopen. In de maand februari was deze dagpas gratis. Vanaf 1 maart kost de pas 35 euro. Per nummerplaat kan je maximaal acht keer per jaar een dagpas aankopen. Vanaf 2020 worden de toelatingsvoorwaarden strenger.

Stijgende lijn

Het aantal mensen dat hun auto laat registreren of kiest voor een betalende toegang blijft volgens het kabinet van Nabilla Ait Daoud in stijgende lijn evolueren. “Vlak voor 1 februari merkten we een piek en die trend blijft zich verderzetten.”

Je kan hier checken of jouw voertuig de lage-emissiezone van Antwerpen binnen mag.

Lees ook: Mag uw auto straks Antwerpen nog binnen? Ontdek het hier

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen