BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

INTERVIEW. Met Marc Van Ranst en minister Kitir in Zuid-Afrika, waar de code van Moderna-vaccin werd gekraakt: “Grote farmabedrijven moeten nadenken of ze dit nog willen tegenhouden”

Het Moderna-vaccin is gekraakt. In Zuid-Afrika, zowaar. België heeft daar een rol in gespeeld, met 8 miljoen euro financiële steun. Ze kunnen daar binnenkort produceren zònder de grote farmabedrijven. Wat betekent dat voor de wereld en vooral: voor de hoop op de terugkeer van de wereld die we kenden in 2019? Mag dat allemaal en zullen de farmabedrijven dat zomaar laten gebeuren? “We hebben een jaar rond de pot gedraaid, in de onderhandelingen met de farmabedrijven over patenten. Ik was dat beu”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit), die vandaag met Marc Van Ranst de Zuid-Afrikaanse vaccin-laboratoria in Kaapstad bezoekt. Een dubbelgesprek.

20 reacties

  • Luc Ver Eecke

    2 jaar geleden
    Met Kitirke op reis , met Tine en de koning ook uitstapje met vliegtuig en wij nergens meer binnen in steden met ons autootje om de co2 uitstoot . En dan nog eens gratis uitdeling van acht miljoentjes . Hadden dat beter hier besteed om onze Elektriciteit te betalen .
  • Liliane Vervliet

    2 jaar geleden
    Om 8 miljoen nuttig te besteden is er geen verre, dure vliegtuigreis nodig . De wilde weldoeners kunnen simpel,samen, in hun wagentje ,zonder chauffeur stappen en in enkele uren hun geld bezorgen aan de meest noodlijdende bevolking in Belgie.
  • Linda Wellekens

    2 jaar geleden
    Mw Ketir heeft nog geen snars gedaan voor de vlamingen/de belgen die in armoede leven. Is ook al wereldvreemd geworden, haar vader zou er niet hebben kunnen mee lachen.
  • danny janssens

    2 jaar geleden
    Of het slim is van Kitir om een farma reus die duizenden jobs , direct en indirect in Belgie heeft , daarvan met belastinggeld hun codes te kraken om deze te beconcurreren? Lijkt vooral zeer gul , maar iedereen kan gul zijn met het geld van iemand anders. Of het verstandig is blijft de vraag. Het is niet de eerste en zal ook niet de laatste kemel van Kitir zijn. Er zijn nog zekerheden. 😉
  • Patrick Weyers

    2 jaar geleden
    Als ex-arbeidster van Ford Genk zou u moeten beseffen dat het geld dat je gul weg geeft heel hard nodig is in eigen land. Of bent U door uw huidige luxe leven dat vergeten?