UAntwerpen werft voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke proffen aan

Vorig jaar heeft de Universiteit Antwerpen voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke proffen aangeworven. In 2021 waren er 40 nieuwe aanwervingen, waarvan 55% vrouwen. Vandaag op International Day of Women and Girls in Science worden de vrouwelijke academici extra in de schijnwerpers gezet.

Vandaag op International Day of Women and Girls in Science laat de UAntwerpen weten dat ze vorig jaar voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke proffen heeft aangeworven. De universiteit zet sterk in op gendergelijkheid. Een van de manieren om dat te bereiken, is via aanwervingen. Dat lijkt voor 2021 alvast te lukken. Bij het nieuw aangeworven academische personeel was meer dan de helft vrouw, terwijl dat in 2019 nog maar 1 op de 3 was.

Combinatie werk en gezin

“In het begin van mijn carrière waren we maar met twee vrouwen op onze afdeling. Toen had ik meer het gevoel dat ik een voortrekkersrol moest spelen”, vertelt professor Annemie Bogaerts van de UAntwerpen op Radio 2 Antwerpen. Bogaerts werkt op het Departement Chemie en merkt dat er steeds meer aandacht is voor die gendergelijkheid.

“Vrouwen krijgen nu echt meer kansen op de universiteit. Ik had wel geluk, denk ik. Mijn promotor was indertijd al zeer begripvol. Zo had hij aandacht voor de combinatie van werk en gezin. Op die manier kon ik alle kansen met beide handen grijpen. Maar pas op. Ik krijg erkenning omdat mijn werk goed is en niet omdat ik een vrouw ben."

Meest gelezen