© ATV

Actieplan tegen discriminatie op Antwerpse huurmarkt is klaar: “We kiezen voor een sensibiliserende aanpak”

Antwerpen -

Het Antwerpse schepencollege heeft een actieplan klaar tegen discriminatie op de huurwoningmarkt. De nadruk ligt op sensibiliseren met extra aandacht rond discriminatie van mensen met een handicap. “We kiezen bewust voor een sensibiliserende aanpak”, zegt Karim Bachar (Vooruit), Antwerps schepen van Gelijke Kansen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Bouba uit ‘De Mol’ klaagt discriminatie op Antwerpse huurmarkt aan: “Ik had niet verwacht dat mijn naam een probleem zou zijn”

LEES OOK. 41% Antwerpse makelaars discrimineert, rolstoelgebruikers zwaarst getroffen

Het actieplan vertrekt vanuit de resultaten van de praktijk- of correspondentietesten in 2020 rond discriminatie op de professionele huurmarkt in Antwerpen. Een onderzoek uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Daaruit bleek dat personen met een niet-Vlaams klinkende naam in 19% van de mannen en 15% van de vrouwen werden gediscrimineerd. Rolstoelgebruikers werden in 36% van de gevallen niet uitgenodigd voor een plaatsbezoek, terwijl vergelijkbare kandidaten zonder rolstoel de woning wel konden bezoeken.

In samenwerking met de verhuursector en gelijke kansenorganisaties is een aantal acties al opgestart en worden de volgende maanden nog nieuwe in gang gezet.

Schepen Karim Bachar. © Victoriano Moreno

“We kiezen bewust voor een sensibiliserende aanpak, omdat we willen werken aan de manier van denken van makelaars die discrimineren”, zegt Bachar. “We willen hen doen reflecteren over hun gedrag, en hen de nodige instrumenten geven om het beter te doen. Pas wanneer je makelaars echt mee hebt, kom je tot duurzame veranderingen. Elke discriminatie, bewust of onbewust, is er een teveel.”

Vorming

Zo komt er vorming voor makelaars. Aan de hand van concrete en realistische situaties krijgen de makelaars de nodige tips waarmee ze kunnen omgaan met klanten die hen vragen om te discrimineren. Dat gebeurt in samenwerking met het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars en de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen. In de opleiding ‘Vastgoed’ aan de AP Hogeschool zal meer worden ingezoomd op ‘omgaan met discriminatie’.

Mensen in een rolstoel worden vaak gediscrimineerd. © Herman Ricour

Makelaars en verhuurders hebben vaak geen weet over hoe ze de woning met simpele aanpassen toegankelijk kunnen maken voor mensen met een handicap. Ze vrezen eerder zware ingrepen en weigeren daarom deze huurders. Een grootschalige informatiecampagne moet die weerstand wegwerken. Ook Antwerpenaren met bouw- of renovatieplannen zullen proactief worden geïnformeerd. Er komt een inventaris van woningen die toegankelijk zijn voor huurders met een handicap.

De stad maakt geld vrij voor de aanstelling van een projectmedewerker bij een partnerorganisatie, die niet alleen makelaars informeert, maar ook verhuurders en kwetsbare huurders.

Sensibiliserende meting

Het onderzoeksteam van de VUB voert momenteel een nieuwe meting uit. De eerste resultaten geven al een aanzienlijke daling aan van de discriminatiegraad, zowel op basis van etnische afkomst als fysieke beperking. De definitieve resultaten komen in de loop van het jaar.

“Dat betekent dat sensibiliseren effect heeft”, zegt Bachar. “Makelaars passen hun gedrag aan wanneer zowel het lokaal bestuur, de media en koepelorganisaties de strijd tegen discriminatie hoog op de agenda zetten.”

De stad Antwerpen lanceert in maart een vervolgcampagne ‘Allemaal Antwerpenaar’. Daarin wordt de strijd aangegaan tegen discriminatie, racisme en intimidatie.

Confederatie van Immobiliënberoepen: “Wegwerken van discriminatie van mensen met een handicap is een moeilijke”


De Confederatie van Immobiliënberoep (CIB) is positief over het Antwerpse actieplan tegen discriminatie op de huurwoningmarkt. “De toegankelijkheid voor mensen met een handicap verhogen in een huurwoning is wel een moeilijke”, zegt CIB-woordvoerder Kristophe Thijs.

Het actieplan tegen discriminatie op de huurwoningmarkt zet in op het sensibiliseren van makelaars. “We staan zeer positief tegenover dit plan”, zegt Thijs. “We zijn als beroepsorganisatie ook nauw betrokken. Kiezen voor sensibiliseren en communiceren werkt. In Gent zien we hoe deze aanpak het aantal gevallen van discriminatie doet dalen. De cijfers waren daar slechter dan in Antwerpen. Ook in Antwerpen merken we al een daling.”

Thijs ontkent dat door deze aanpak makelaars die nog wel discrimineren de dans ontspringen. “Als een huurder zich gediscrimineerd voelt, dan kan die klacht indienen”, zegt Thijs. “Er wordt dan een tuchtprocedure opgestart. Als de makelaar zich daadwerkelijk schuldig maakte aan discriminatie dreigt die zijn erkenning te verliezen. Het is dan geen rechtszaak, maar de betrokkene kan wel zijn job verliezen.”


Uit het onderzoek in Antwerpen in 2020 bleek dat in 36% van de gevallen rolstoelgebruikers niet werden uitgenodigd voor een plaatsbezoek aan een woning.
“Het gaat hier volgens mij niet om discriminatie”, zegt Thijs. “Er is vooral een financiële reden. Een woning toegankelijk maken voor bijvoorbeeld iemand in een rolstoel vraagt aanpassingen. Dat zijn investeringen die de verhuurder niet kan verrekenen in de huurprijs, want hij of zij moet zich houden aan de geafficheerde huurprijs. De overheid zal dus financieel moeten tussenkomen. Zo stijgt dan ook het aanbod aan aangepaste woningen.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Karim Bachar