Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ©  AP

Russische invasie in Oekraïne “kan elk moment beginnen” volgens Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

Een Russische invasie in Oekraïne zou nog kunnen beginnen voor het einde van de Olympische Winterspelen in Peking. Dat heeft de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president bekendgemaakt. Aanvankelijk werd gedacht dat Rusland zou wachten tot na de Spelen, maar er zouden nu aanwijzingen zijn dat de “invasie op elk moment kan beginnen.” Dat schrijft The New York Times.

sgg, svo

LEES OOK. Biden roept Amerikanen op om onmiddellijk te vertrekken uit Oekraïne: “Het kan nu snel fout gaan”

De Winterspelen in Peking duren nog tot en met 20 februari, Rusland zou wachten met de invasie om de Chinese president Xi Jinping, een belangrijke bondgenoot van Rusland, niet te schofferen. Maar in de afgelopen dagen zouden er verschillende aanwijzingen geweest zijn dat die invasie er toch vroeger dan verwacht zit aan te komen. Het is zelfs zo dringend dat Amerikaanse ministers en hooggeplaatste ambtenaren het publiekelijk beginnen toegeven.

“We blijven tekenen zien van Russische escalatie, waaronder nieuwe troepen die aankomen bij de Oekraïense grens,” vertelde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de president, vrijdag aan verslaggevers. Volgens Sullivan zou een invasie kunnen beginnen “tijdens de Olympische Spelen”. Hij zei ook dat alle Amerikanen Oekraïne best verlaten de komende 24 tot 48 uur. “We zijn er, hoe dan ook, klaar voor. Wat er ook gebeurt, het Westen is meer verenigd dan het in jaren geweest is.”

President Biden zei donderdag al in een interview met NBC dat de Amerikanen die nu nog in Oekraïne zitten, zouden moeten vertrekken. “We hebben niet te maken met een terroristische organisatie. Maar met een van de grootste legers ter wereld. Het kan snel uit de hand lopen.”

“Zeer verontrustend”

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak duidelijke taal en zei aan verslaggevers dat “de invasie op elk moment kan beginnen. En, om duidelijk te zijn, ook tijdens de Olympische Spelen.” Hij voegde daaraan toe dat Amerikaanse functionarissen “zeer verontrustende tekenen van Russische escalatie blijven zien, waaronder nieuwe troepen die aankomen bij de Oekraïense grens.”

“Niet alleen de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne staan op het spel”, zei Blinken volgens CNN, “hoe belangrijk die ook zijn. Maar we hebben het hier ook over fundamentele beginselen die na twee hard bevochten wereldoorlogen en een koude oorlog de basis hebben gelegd voor veiligheid, vrede en welvaart voor landen overal ter wereld.”

Vrijdagavond hebben verschillende leiders van westerse landen telefonisch overlegd over de crisis aan de Oekraïense grens. Onder meer de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de regeringsleiders van Duitsland (Olaf Scholz) en het Verenigd Koninkrijk (Boris Johnson) namen deel aan het gesprek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog”

Volgens buitenlandjournalist Jan Balliauw “is het diplomatieke spoor zo goed als dood.” Dat zei hij vrijdagavond in Terzake. “Of Rusland Oekraïne binnen zal vallen binnen de komende uren of dagen is moeilijk te voorspelen. Het zou kunnen dat ze nog even wachten, maar als we de Amerikanen mogen geloven zijn de Russische militaire capaciteiten nu al zeer groot.”

Daarnaast zou er volgens Balliauw ook sprake zijn van een bijeenkomst van de NAVO die vanavond nog zou plaatsvinden. “Ook dat toont aan dat de toestand zeer ernstig is, want normaal gezien komt de NAVO alleen samen bij een grote crisis. Dit is één van de grootste uitdagingen voor Europa sinds de Tweede Wereldoorlog”, voegt hij er nog aan toe. Dat klinkt beangstigend, maar de journalist geeft wel mee dat er nog een verschil is tussen ons land en Oekraïne. Wij kunnen rekenen op de bescherming van de NAVO.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER