ASO-studenten Giada Zajc, Sophia-Anna Chardavoine en Berfin Tiftik. ©  Boumediene Belbachir

‘Coronageneratie’ piekert in aanloop naar SID-in: “Is theoretische basis sterk genoeg om verder te studeren?”

Genk -

De jaarlijkse SID-in beurs roept prangende vragen op bij zesdejaars Berfin, Sophia-Anna en Giada van het Atlas College Genk, die op het punt staan om hun studiekeuze te maken. Deze week formuleert Berfin haar zorg: “Is onze theoretische basis na drie coronaschooljaren wel sterk genoeg om verder te studeren?”

Lien Vande Kerkhof

Ook dit jaar kunnen laatstejaars secundair niet fysiek van PXL-, UCLL- tot UHasselt-standje struinen op de SID-in beurs. “Opnieuw geen echte gesprekken”, zuchten ASO-studenten Berfin Tiftik, Sophia-Anna Chardavoine en Giada Zajc, die zich net als hun klasgenoten zorgen maken over de impact van bijna drie schooljaren in volle pandemie op hun toekomst. “We hebben sinds het vierde middelbaar heel veel lessen moeten skippen”, vertelt Berfin, die graag wil slagen voor het ingangsexamen geneeskunde. “Ik vraag me af of ze daar in het hoger onderwijs rekening mee houden. Is onze basis wel sterk genoeg om verder te studeren?”

Sophia-Anna valt haar vriendin bij. “Het afstandsonderwijs heeft ervoor gezorgd dat bepaalde leerstof minder goed is blijven plakken. Ik wil ook voor geneeskunde kiezen en probeer me momenteel volop bij te scholen.”

“Vrienden die talen willen studeren, piekeren over de staat van hun vocabularium en grammatica”, voegt Giada toe. “Zelf overweeg ik een studie rechten of TEW.”

In verandering

“Kennis is voortdurend in verandering”, relativeert Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL. “Aan het einde van je carrière klamp je je toch ook niet uitsluitend vast aan de theoretische kennis van weleer? Zodra het academiejaar uit de startblokken schiet, kijken onze docenten naar het niveau van de hele groep. Met andere woorden: we beginnen vanaf nul. We leiden trouwens ook met succes oudere generaties op bij wie de leerstof van het secundair onderwijs nog minder vers is. Jongeren moeten zich geen zorgen maken, we hebben allemaal corona meegemaakt.”

Aan de UHasselt wordt een degelijke voorkennis van taalvakken, fysica, chemie en wiskunde, afhankelijk van je studiekeuze, wel als erg voornaam beschouwd. “Maar dat wil niet zeggen dat we geen rekening houden met de situatie die het virus heeft gecreëerd”, geeft rector Bernard Vanheusden aan. “We doen dat echter niet in functie van de hoeveelheid leerstof of de moeilijkheidsgraad van de examens, maar door in te zetten op begeleiding. Zo organiseren we septembercursussen, die zich in tegenstelling tot enkele jaren geleden misschien meer toespitsen op het efficiënt behandelen van nieuwe leerstof, dan op herhalen. Ook voor studenten die geneeskunde willen studeren, zoals Berfin en Sophia-Anna, zijn er begeleidende trajecten.”

Zelfstandigheid

Volgens directeur van Hogeschool UCLL Marc Vandewalle heeft corona laatstejaars secundair onderwijs niet enkel een achterstand bezorgd. “De zelfstandigheid die deze groep jongeren aan de dag heeft gelegd om zich doorheen de pandemie te spartelen, zal hen vanaf september zeker geen windeieren leggen. We stellen ook vast dat deze leeftijdsgroep de overstap naar online onderwijs veel vlotter heeft kunnen nemen dan leerlingen van de lagere graden. Wat dat betreft zijn ze goed gewapend om aan een praktijkgerichte onderwijsinstelling te beginnen. Leerlingen moeten hun studiekeuze bij ons dus zeker niet laten afhangen van eventuele tekorten in het middelbaar. We zijn het gewoon om met heterogene groepen te werken en daarbij begeleiding te voorzien.”

De eerste dag van de virtuele SID-in beurs voor de Limburgse onderwijsinstellingen is woensdag 16 februari 2022.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer