©  Serge Minten

Waarom Jonathan Tabu eigenlijk Beye heet: “Mobutu wilde enkel Afrikaanse namen”

Twaalf jaar nadat hij Charleroi verliet om een rijkgevulde internationale carrière te beginnen, keert Jonathan Tabu zondag (15u) voor het eerst terug naar de Dôme. Omwille van een spierscheurtje in de kuit zal de kersverse spelverdeler van Hubo Limburg United echter van aan de zijlijn moeten toekijken.

Raf Comans

Er rust dit seizoen een vloek op de point guard-positie bij Limburg United. Carson werd doorgestuurd, zijn opeenvolgende vervangers Fletcher en Benson vielen geblesseerd uit en ook Jonathan Tabu – vervanger van de vervangers – was vorig weekend dat lot beschoren. “Dat is balen want ik wilde het team helpen. Hoe lang ik uit ben? Wellicht vijf tot zes weken”, vreest de 36-jarige Congolese Belg, die volgens zijn paspoort officieel Beye Tabu-Eboma heet.

“Ik ben geboren in Congo-Kinshasa, een voormalige kolonie van België”, zo doet Tabu zijn verhaal. “Mijn ouders wilden me de voornaam Jonathan geven, maar president Mobutu eiste dat alle Congolezen een Afrikaanse naam hadden. Daardoor werd het Beye. Ik was vier toen we naar België verhuisden, maar hier vergat men Jonathan toe te voegen op mijn identiteitsdocumenten. Daardoor bleef het Beye, maar ik ga dus door het leven als Jonathan. En alleen Tabu, want met Eboma erbij is mijn naam te lang.”

 ©  Serge Minten

Met 136 caps heeft Tabu op Christophe Beghin (137) na de meeste selecties voor de Belgian Lions. Eigenlijk had hij recordhouder kunnen zijn, maar hij werd pas na zijn zestiende verjaardag genaturaliseerd. In die tijd liet de Fiba slechts één genaturaliseerde speler toe en Tabu lag in de weegschaal met ene Didier Mbenga. “Ik denk niet dat het veel verschil zou gemaakt hebben”, aldus Tabu. “Op het moment dat ik bij de Lions kwam, speelde ik bij Charleroi. Play-offs maakten het seizoen heel lang. Als 19- of 20-jarige was ik niet sterk genoeg om de nationale ploeg er nog bij te nemen. Anderzijds ben ik maar één cap verwijderd van het record. Februari gaat niet, maar in juni zijn er nog wedstrijden van de nationale ploeg. Mijn doel is om daarbij te zijn. Misschien kan ik dan Christophe voorbij steken.”

Spelen je twee kinderen ook basketbal?

Jonathan Tabu: “Helemaal niet (lacht). Mijn zoon van acht speelt voetbal. Hij is er dol op en wil niks weten van basketbal. Maar goed, ik heb ook eerst gevoetbald. Dus, wie weet. Mijn dochter van vijf doet nog aan kleutersport. We zien wel wat zij volgend jaar kiest.”

Je oudere broer Vernon heeft ook basket gespeeld?

“Ik heb vier oudere broers en die hebben allemaal basketbal gespeeld. Vernon is de enige van hen die ook prof is geweest. Hij is nu personal trainer.”

 ©  Serge Minten

Je bent blijkbaar ook bezig met je carrière na het basketbal, want samen met je partner heb je een firma overgenomen die onroerend goed verkoopt?

“Ik heb een paar ijzers in het vuur. Naast dat immokantoor wil ik ook in de sport actief blijven met een eigen consulting bureau om jongere en oudere spelers advies te geven. Daarnaast ondersteun ik momenteel ook al structureel een jeugdacademie in Congo om professioneler te worden.”

Hoe lang wil je nog blijven spelen?

“Op de eerste plaats moet ik nu terug gezond worden en ik moet naar mijn lichaam luisteren, maar ik hoop na dit seizoen nog één of twee jaar te kunnen spelen.”