Een Oekraïense soldaat aan de grens met Rusland
AFP or licensors

Premier De Croo roept Belgen op om Oekraïne te verlaten: "Informatie die we hebben, is zeer verontrustend"

Buitenlandse Zaken heeft zijn advies voor Belgen die zich in Oekraïne bevinden en voor landgenoten die naar het land willen reizen opnieuw aangescherpt. Als de aanwezigheid niet absoluut noodzakelijk is, verlaat je best zo snel mogelijk het land. "De melding die we kregen, duidt erop dat een massieve inval mogelijk is langs drie kanten. En dan kan evacueren moeilijk worden", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

Verschillende landen vroegen eerder al aan hun burgers om Oekraïne te verlaten. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk deden dat, maar bijvoorbeeld ook Australië en Nieuw-Zeeland. Ook België lanceert nu die oproep.

Belgen van wie de aanwezigheid niet absoluut noodzakelijk is, wordt nu aangeraden het land te verlaten, staat in het nieuwe reisadvies dat vandaag gepubliceerd werd. "Als de situatie verslechtert, kan een evacuatie uit Oekraïne niet worden gegarandeerd. Het is daarom aangeraden om het land te verlaten nu het nog kan."

Het is geen vrijblijvende oproep, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag al in "VTM Nieuws". "De melding die we kregen, duidt erop dat een grote aanval vanuit drie fronten nu mogelijk is. Dat is een reden om heel duidelijk te zijn voor de Belgen die nu nog in Oekraïne zijn. We vragen hen met aandrang Oekraïne te verlaten. De enige mensen die blijven, zijn degenen voor wie dat écht essentieel is. Ook ons ambassadepersoneel blijft ter plaatse." Er is geen reden om daar te blijven, beklemtoont De Croo. "Het is veiliger om het land te verlaten. De waarschuwingen die we krijgen, zijn zeer verontrustend."

Waarom moet landgenoten in Oekraïne best het land zo snel mogelijk verlaten? "We hebben verontrustende informatie", aldus premier De Croo:

Videospeler inladen...

Wie Oekraïne niet kan verlaten, kan zich aanmelden bij het registratieplatform Travellers Online en contact opnemen met de Belgische ambassade in Kiev. Ook worden alle reizen naar Oekraïne voortaan "sterk afgeraden".

"België schaart zich achter NAVO-engagement"

Gisteren zei de Amerikaanse regering dat een Russische invasie van Oekraïne op handen is. Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan riep de Amerikanen die nog in Oekraïne zijn op het land "binnen de 24 tot 48 uur" te verlaten. In België houdt Buitenlandse Zaken het op een situatie die "uiterst onvoorspelbaar" is.

De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten zegt dat de beweringen van de VS "absoluut ongegrond" zijn en "niet gestaafd door bewijzen". "Het Russische leiderschap heeft verschillende keren verklaard dat ons land niemand gaat aanvallen", zegt Anatoly Antonov op de Facebookpagina van de Russische ambassade.

Het Verenigd Koninkrijk heeft al gezegd dat ze geen troepen zullen sturen. "Wij scharen ons in de NAVO-redenering", zegt De Croo. "Er is zeer veel overleg, er is een heel grote bezorgdheid over de militaire ontplooiingen en de intimidatie." Ons land zal dus niet zelf beslissen om troepen te sturen. "Als de NAVO een vraag stelt, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid. Onze veiligheid is een collectieve veiligheid."

Brengt ons land ook militairen in stelling? "We nemen onze verantwoordelijkheid als NAVO-lidstaat op", zegt De Croo:

Videospeler inladen...

De Croo beklemtoont daarnaast ook het belang van diplomatiek overleg. "We moeten er alles aan doen om te vermijden dat er een inval komt. We moeten ruimte blijven geven voor diplomatiek overleg. Alleen door praten kunnen we een oorlog in Europa vermijden."

"Op dit moment is er nog geen vraag van de NAVO gekomen voor Belgische militairen, maar als die vraag komt, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen", zegt De Croo nog. 

Zullen de spanningen escaleren? "Zolang er geen inval is gebeurd, is oorlog afwendbaar", zegt een hoopvolle De Croo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen