© ATV

Vlaamse huurprijzen zitten op recordhoogte: “Antwerpen is binnenkort niet langer de enige stad waar je meer dan 900 euro per maand betaalt”

In de tweede helft van 2021 klom de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen voor het eerst boven 800 euro. Dat blijkt uit de CIB-Huurbarometer, die de nieuwe woninghuurcontracten afgesloten via een vastgoedmakelaar analyseert, zo meldt De Tijd.

Bron: BELGA

“De gemiddelde huurprijs in de tweede helft van 2021 bedroeg 803 euro, tegenover 792 euro in het voorjaar”, zegt Kristophe Thijs, communicatiedirecteur bij CIB Vlaanderen. Over heel 2021 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen 797 euro, een stijging met 2,5% ten opzichte van 2020. De verwachting is dat de huurprijzen door de hoge inflatie dit jaar opnieuw klimmen.

De Huurbarometer maakt voor het eerst ook de vergelijking met de huurprijzen in Brussel én Wallonië. In Brussel bedraagt de gemiddelde huurprijs 1.181 euro, in het zuidelijke landsgedeelte 751 euro. “De huurprijzen in Wallonië liggen niet veel lager dan in Vlaanderen. Dat heeft te maken met het feit dat er in Wallonië iets meer huurhuizen worden aangeboden dan in Vlaanderen”, zegt Thijs.

Uitgesplitst per woningtype stegen in Vlaanderen alle huurprijzen, met uitzondering van die voor kamers. Vooral vrijstaande woningen werden duurder: +4,7 procent tot 1.098 euro. “Dat wordt deels verklaard door de locatie en het doelpubliek”, zegt Thijs. “Een kwart van alle verhuringen van vrijstaande woningen gebeurt in de rand rond Brussel, in de duurste Vlaamse provincie. Daar huren veel kapitaalkrachtige expats, diplomaten en personeel van internationale bedrijven.” Een vrijstaande woning kost in Vlaams-Brabant gemiddeld 1.544 euro per maand. Alleen Antwerpen zit ook boven 1.000 euro.

LEES OOK. Actieplan tegen discriminatie op Antwerpse huurmarkt is klaar: “We kiezen voor een sensibiliserende aanpak”

Antwerpen duurste centrumstad

Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie voor alle woningtypes, met uitzondering van de studio’s, die in Antwerpen het duurst zijn. Van de centrumsteden blijft Antwerpen de duurste, met een gemiddelde huurprijs van meer dan 950 euro. Mechelen en Leuven hebben weliswaar de kloof verkleind. “Antwerpen dreigt zo binnenkort niet langer de enige stad te zijn waar je als huurder meer dan 900 euro per maand betaalt en waar je voor lagere prijzen buiten het centrum moet kijken”, zegt de CIB.

Vorig jaar stegen de huurprijzen voor alle woningtypes, met uitzondering van de kamers. Vooral vrijstaande woningen werden duurder: +4,7 procent tot 1.098 euro. ‘Dat wordt deels verklaard door de locatie en het doelpubliek’, zegt Thijs. ‘Een kwart van alle verhuringen van vrijstaande woningen gebeurt in de rand rond Brussel, in de duurste Vlaamse provincie. Daar huren veel kapitaalkrachtige expats, diplomaten en personeel van internationale bedrijven.’ Een vrijstaande woning kost in Vlaams-Brabant gemiddeld 1.544 euro per maand. Alleen Antwerpen zit ook boven 1.000 euro. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER