2021 was boerenjaar voor Big Tech – ondanks alle tekorten en bevoorradingsproblemen

Ondanks materiaaltekorten, problemen met de toeleveringsketen en de coronapandemie was 2021 een zeer goed jaar voor grote technologiebedrijven. Zij boekten recordwinsten.

2021 was – net als 2020 – door de pandemie van het coronavirus een uitdagend jaar. Zowel het virus als de maatregelen om het in te dijken hadden grote gevolgen voor vele aspecten van ons leven, alsook voor industrieën in het algemeen.

Maar nu grote bedrijven als Apple, Google, Netflix en Tesla hun winstcijfers voor het laatste kwartaal hebben bekendgemaakt, is het duidelijk dat de gezondheidssituatie niet iedereen op dezelfde manier heeft getroffen. In 2021 heeft Big Tech de jackpot gewonnen. 

Sommige techbedrijven lieten zelfs de hoogste stijging ooit noteren van hun inkomsten op jaarbasis. Deze positieve resultaten zijn bijzonder opmerkelijk gezien de moeilijke omstandigheden waarmee ook zij te kampen hebben gehad: marktschommelingen, problemen met de toeleveringsketen, halfgeleidertekorten en andere sociaaleconomische uitdagingen.

Recordjaar

  • In 2021 haalde Apple meer dan 350 miljard dollar aan inkomsten binnen; bijna 100 miljard dollar meer dan in het jaar 2020, een stijging van ongeveer 33 procent in een periode van slechts één jaar. De laatste keer dat Apple zo’n stijging registreerde was een decennium geleden. In 2010 waren de inkomsten met 44 procent gestegen, van 108 miljard dollar in 2009 tot 156,3 miljard dollar, weet de techsite The Verge.
    • Dat was een recordjaar, ook al heeft het bedrijf herhaaldelijk toegegeven dat de productie vertraging heeft opgelopen ten gevolge van problemen met de toeleveringsketen. Door het chiptekort was de onderneming ook gedwongen haar productiedoelstellingen te verlagen.
  • Google kon vorig jaar 257 miljard dollar verzilveren; dat betekent een stijging van 40 procent ten opzichte van 2020. Dit is de grootste stijging van de inkomsten in meer dan een decennium.
  • En ondanks de schandalen heeft Meta, het bedrijf boven Facebook, voor het eerst de grens van 100 miljard dollar doorbroken. Het boekte vervolgens historische verliezen.
  • Snapchat boekte in 2021 zijn allereerste winst en de inkomsten overtroffen de verwachtingen.
  • 2021 was het beste jaar ooit voor halfgeleiderfabrikant AMD, met een omzet van 16 miljard dollar en een groei van 68 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

“Tijdens de pandemie werden de sterksten sterker”

Hoe kon Big Tech zo goed scoren in zo’n moeilijk jaar? Obstakels hebben hen niet doen ontsporen.

“Tijdens de pandemie werden de sterksten sterker”, vertelt Wedbush-analist Dan Ives aan The Verge. “We zagen drie tot vier jaar groei zich doorzetten in 12 tot 18 maanden, en de grootste begunstigden waren Amazon, Netflix, Facebook, Google en Apple.”

Afgezien van de uitdagingen heeft de pandemie een zeer positieve impact gehad op bedrijven als Alphabet en Meta, waarvan de inkomsten zwaar afhangen van reclame.

“Consumenten brengen meer tijd door op digitale apparaten/in digitale kanalen, en adverteerders geven meer uit om hen te bereiken. Deze platforms investeren ook zwaar in commerciële functies die de afstand tussen bewustzijn en aankoop verkleinen. Dit is een zeer belangrijke factor in het succes van deze platforms”, wordt Emily Collins, vice-president en onderzoeksdirecteur bij Forrester, geciteerd door verschillende Amerikaanse media.

In het geval van Apple heeft de loyaliteit van zijn klanten aan zijn producten – in het bijzonder de iPhone – ervoor gezorgd dat het bedrijf de lat hoog kan blijven leggen, ondanks de problemen.

Hoelang nog z’n resultaten?

Big Tech had niet plotseling een topjaar. Ze zijn al jaren succesvol en trendsettend. De vraag is, hoe lang gaat dit nog door? Zullen hun inkomsten blijven stijgen en steeds meer nieuwe records vestigen? Op een bepaald ogenblik zal de groei vertragen, voor sommigen – Netflix, Facebook of Zoom – omdat zij hun piek qua publiek bereikt zullen hebben.

Maar anderen gaan dan weer een stralende toekomst tegemoet. Zoals 2021 heeft aangetoond, harken de techreuzen, ondanks alle moeilijkheden, enorme sommen geld binnen. Dus tenzij er dit jaar een radicale verandering in de economie of de industrie plaatsvindt (radicaler dan het coronavirus), zouden ze dat moeten blijven doen.

(lb, am)

Meer