Arbeidseconoom Stijn Baert gelukkiger na "vergadervrije week", "maar ik besef dat niet iedereen die luxe heeft"

Professor arbeidseconomie Stijn Baert heeft een week lang niet vergaderd, omdat hij daar naar eigen zeggen niet alleen gelukkiger van wordt, maar ook productiever: "Ik heb me een week kunnen bezighouden met langetermijndoelstellingen", vertelt hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Baert wil nu samen met de UGent een wetenschappelijk experiment opstarten om op bredere schaal na te gaan welke werknemers nog baat zouden kunnen hebben bij zo'n "vergadervrije week".

Professor arbeidseconomie Stijn Baert houdt niet van vergaderen. Daarom heeft hij zich voorgenomen om dit semester drie weken geen vergaderingen in te plannen. De eerste van die weken zit er ondertussen op en het persoonlijke experiment was volgens Baert een succes. "Ik heb een keuze gemaakt, waarvan dat ik wist dat ze me gelukkiger zou maken, dus het was vrij gemakkelijk om dat vol te houden."

Beluister hier het gesprek in "Nieuwe feiten":

"Door de arbeidsdeal waar de federale regering op dit moment aan werkt, ben ik iets minder dan ik wilde in mijn cocon kunnen kruipen, maar over het algemeen ben ik zeer tevreden", vertelt Baert. "Ik heb bijvoorbeeld twee wetenschappelijke artikels kunnen afwerken die ik al lang wou afwerken."

Baert heeft vooral problemen met niet-productieve vergaderingen die niet toewerken naar een besluit. “Ik heb deze week ongetwijfeld vergaderingen gemist, waar ik weinig inbreng zou gehad hebben en waar ik gewoon zou geluisterd hebben. Het is een fijn gevoel om te weten dat ik daar geen tijd heb moeten insteken.”  

“Het is inderdaad mogelijk dat sommige vergaderingen gewoon verhuisd zijn naar volgende week", geeft Baert toe, "maar het mooie daaraan is, dat die vergaderingen dan wat meer gegroepeerd zullen plaatsvinden. En deze week heb ik ondertussen kunnen doen, wat ik wilde doen: ik heb me een week lang kunnen bezighouden met langetermijndoelstellingen.”

Wetenschappelijk experiment

Baert heeft dit semester nog twee weken vergadervrije weken ingepland, maar beseft dat niet iedereen de luxe heeft om dat zomaar te doen. Hij is daarom in gesprek met Ugent@work, dat onderzoek voert rond werk en arbeidsmarkt, om te kijken of zijn persoonlijk experiment kan uitgebreid worden naar een wetenschappelijk onderzoek op grotere schaal. 

"Een week niet vergaderen werkt goed voor mij, maar de vraag is natuurlijk of dat ook voor anderen zo zou zijn. We willen daarom graag onderzoeken of het effectief werkt en welke werknemers er dan baat bij zouden hebben. Dan pas kan je beleidsadvies gaan geven en kunnen bedrijven dat misschien ook implementeren op de werkvloer."

Meest gelezen