5 “Ethereum-killers” onder de loep: waarom deze cryptomunten beloftevol zijn

De toepassingsmogelijkheden van Ethereum, het op een na grootste cryptonetwerk, leken ooit oneindig. Maar de wittebroodsweken zijn al een tijdje voorbij: blockchain-ontwikkelaars morren over de dure transactiekosten en de lage snelheid van het netwerk. Alsmaar meer cryptobedrijven proberen met hun eigen netwerk die knopen te ontwarren en zo Ethereum van de dApp-troon te stoten. We bekeken de vijf meest beloftevolle “Ethereum-killers”.

Het in 2015 gelanceerde Ethereum is de eerste blockchain geoptimaliseerd voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps). DApps zijn autonome programma’s die gebruik maken van zichzelf uitvoerende smart contracts (als aan voorwaarde ‘A’ en/of ‘B’ wordt voldaan, gebeurt ‘C’) voor diensten op de blockchain. DApps hebben aangetoond dat blockchaintechnologie ook platforms als crypto exchanges en NFT-markten kan ondersteunen.

Maar hoewel Ethereum de eerste publieke blockchain was die met dApps kon werken, is het niet noodzakelijk de beste op technisch vlak. Dat imago heeft volgens nogal wat analisten doorheen de jaren een flinke knauw gekregen. Met een capaciteit van slechts 15 transacties per seconde is het achteropgeraakt ten opzichte van nieuwere platforms zoals Cardano en Solana (hieronder meer), die respectievelijk 250 en 50.000 transacties aankunnen.

Hoewel Ethereum een pak interessante upgrades heeft gepland in 2022, en experts menen dat z’n nieuwe versie, Ethereum 2.0, snellere verwerkingstijden, lagere kosten en meer schaalbaarheid zal bieden, blijven z’n rivalen momentum opbouwen.

Hoe staan die rivalen ervoor?

Voor de netwerken van Cardano, Solana, Avalanche, en Polkadot en Tezos werd al de term “Ethereum-killer” gemunt. Hoeveel progressie boeken ze in de schaduw van hun grote antagonistische voorbeeld?

1 – Cardano (ADA)

  • ADA, zijn munt, had op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van ongeveer 36 miljard dollar. De munt staat op de zevende plaats in de market cap-lijst van datasite CoinMarketCap.
  • Cardano zet zichzelf in de markt als milieuvriendelijker alternatief voor Ethereum. ADA wordt gemijnd volgens het proof of stake-mechanisme, terwijl nieuwe Ethers nog via het proof of work-mechanisme worden gedolven.
  • Cardano’s netwerkupdate van vorig jaar, Alonzo, moet het netwerk competitiever en innovatiever maken. Met de komst van Alonzo kunnen namelijk smart contracts worden aangemaakt en ingezet op Cardano.
  • Daarnaast zijn crypto-experten erg geïnteresseerd in het netwerk vanwege de recente lancering van Cardano’s eerste gedecentraliseerde cryptobeurs (DEX), SundaeSwap.
  • De munt presteert echter al een tijdje eerder bescheiden.
  • “De tijd zal leren of Cardano Ethereum kan verdringen naarmate meer gebruikers transacties verrichten op de Cardano-blockchain”, aldus cryptonieuwssite CoinDesk.

2 – Solana (SOL)

  • Solana’s munt, SOL, bevindt zich op het moment van schrijven op de achtste stek in de marktkapitalisatielijst van CoinMarketCap. Ze had een marktkapitalisatie van 30 miljard dollar op het moment van schrijven.
  • Solana gebruikt “proof of history” om transacties te valideren, in tegenstelling tot Ethereums “proof of work”-consensusmodel.
  • Grote financiële instellingen zoals JP Morgan en Bank of America hebben reeds hun vertrouwen uitgesproken in Solana. BoA betoogde zelfs dat het netwerk de “Visa van de cryptowereld” zou kunnen worden.
  • Solana wordt ook gesteund door het risicokapitaalbedrijf Andreessen Horowitz – “wat niet altijd een goede zaak is in de wereld van Web 3.0”, werpt cryptonieuwssite CoinDesk op. “Te veel institutionele interesse kan de wenkbrauwen doen fronsen van decentralisatie-diehards.”
  • Ondertussen heeft Ethereum een loyale gebruikersbasis waarvan velen vermoeden dat die het niet in de steek zal laten.
  • Solana’s grote pluspunt: het netwerk voert transacties razendsnel uit, en de kosten bedragen slechts een fractie van een cent per transactie. Sinds de lancering in 2020 heeft het een sterke adoptie gekend en meer dan 50 miljard transacties afgewikkeld.
  • “Misschien moet je Solana zien als Ethereum met meer mainstream potentieel”, aldus CoinDesk.

3 – Avalanche

  • AVAX is de munt van het Avalanche-netwerk. Die staat op de tiende stek in de CoinMarketCap-lijst; haar marktkapitalisatie tikt de 20 miljard dollar aan.
  • Net als Ethereum is Avalanche een netwerk dat voornamelijk wordt gebruikt om smart contracts uit te voeren.
  • Het is het snelste smart contract-platform in zijn soort, in staat om 4.500 transacties per seconde (TPS) te verwerken; dat is veel meer dan de naaste concurrent Polkadot, dat 1.500 TPS heeft.
  • Het is ook snel qua transactionele finaliteit, dat is de tijd die een transactie nodig heeft om bevestigd en afgewikkeld te worden op de blockchain. Avalanche doet hierover ongeveer 2 seconden; Polkadot ongeveer 60 seconden en Ethereum ongeveer 6 minuten. Deze snelheid geeft Avalanche meer schaalbaarheid dan zijn concurrenten, wat betekent dat het de capaciteit heeft om meer transacties te verwerken als het netwerk groeit, schrijft The Motley Fool.
  • Bovendien heeft Avalanche lagere kosten dan de meeste van zijn concurrenten, evenals een hogere veiligheidsdrempel voor zijn transacties.
  • Een ander verschil met andere dergelijke projecten is dat Avalanche werkt met een zogenoemd gedistribueerd blockchainsysteem. Er zijn namelijk drie verschillende “chains” die samen opereren. Die bestanddelen zijn de X-, P- en C-chain. De X-chain wordt gebruikt voor het creëren van AVAX-munten en financiële transacties. De P-chain kijkt naar het proces van het staken en de C-chain regelt smart contracts.
  • Het maakt ook gebruik van proof of stake.

4 – Polkadot

  • DOT is het token van het Polkadot-platform. De munt had een marktkapitalisatie van 18 miljard dollar op het moment van schrijven en stond twaalfde in de CoinMarketCap-lijst.
  • Polkadot staat bekend om een eigenschap genaamd “interoperabiliteit”. Zijn infrastructuur verbindt verschillende blockchains met elkaar tot een enkel netwerk, waardoor ze gegevens kunnen uitwisselen zonder hun veiligheid in gevaar te brengen.
  • Concreet zou je dan bijvoorbeeld met Bitcoins kunnen betalen in smart contracts die vanop het Ethereum-netwerk zijn opgesteld.
  • Met een transactiecapaciteit van 1.500 transacties per seconde is Polkadot aanzienlijk sneller dan Ethereum. En het bereikt dat tempo door een techniek genaamd sharding, die de blockchain opsplitst in “shards” om transacties afzonderlijk te verwerken in plaats van de een na de ander. Dit kan worden gezien als het toevoegen van meer rijstroken aan een snelweg met één rijstrook, schrijft The Motley Fool.
  • Maar daar houdt het niet op. In tegenstelling tot Ethereum, waar dApps op het hoofdnetwerk worden gebouwd, kunnen Polkadot-dApps op zijn shards (ook bekend als parachains) worden gebouwd. Volgens kenners stelt dit dApp-ontwikkelaars in staat om hun projecten beter te optimaliseren voor specifieke noden in plaats van het hanteren van een one-size-fits-all-model.

5 – Tezos

  • XTZ is de munt van Tezos. Het token had een marktkapitalisatie van 3,6 miljard dollar op het moment van schrijven, en bezette de 41ste plaats in de lijst van CoinMarketCap.
  • Tezos is óók een blockchain die smart contracts aankan en gebruikt wordt om nieuwe digitale activa uit te geven en dApps te creëren. De snelheid van het netwerk bedraagt 52 transacties per seconde.
  • Verschillende opmerkelijke projecten in de mode-, muziek-, gaming- en kunstindustrie zijn gelanceerd op Tezos, schrijft CoinDesk.
  • Tezos was bij de eerste netwerken om een proof of stake-consensusmechanisme te gebruiken.
    • Ter herinnering: met dit systeem kunnen eigenaars van de cryptomunt hun munten inzetten, wat hen het recht geeft om nieuwe transactieblokken te controleren en toe te voegen aan de blockchain.
      • Daarnaast krijgen deelnemers die ten minste 8.000 tokens inzetten op het netwerk stemrecht, waardoor ze inspraak hebben in het bestuur van het bedrijf.
  • Tezos staat ook bekend om zijn uitstekende dApp-beveiliging.
  • Recent kondigde het bedrijf een shirtsponsordeal met Premier League-club Manchester United aan.

Conclusie: Hoe mooi de verkoopspraatjes van nieuwere en blitsere blockchains ook mogen klinken, Ethereum maakt nog steeds het meeste kans op wijdverspreide adoptie. Ethereum heeft de grootste naambekendheid, en heeft het hoogste aantal projecten – al zeker binnen de immens populaire NFT-markt – op zijn netwerk lopen.

Beleggers en adviseurs blijven echter best op de hoogte van nieuwere smart contract-blockchains die innovatieve oplossingen bieden voor de tekortkomingen van Ethereum. Naarmate de vraag naar nieuwe dApps toeneemt, zal iedereen op zoek gaan naar de juiste infrastructuur om te gebruiken. En in de toekomst bestaan daarbij mogelijk verschillende blockchainprojecten naast elkaar. Dus: “Ethereum-killers” hoeven uiteindelijk niet te doen wat hun naam impliceert.

(am)

Meer