5 artiesten in 12 minuten & nieuwe muziek van Kendrick Lamar: waarom Halftime Show belangrijker is dan Super Bowl zelf

Vannacht Belgische tijd is er - zoals traditioneel begin februari -Ā de "Super Bowl", dĆ© American Football-wedstrijd van het jaar, en Ć©Ć©n van de best bekeken televisieprogramma's in de VS. Maar sport is in dit geval eigenlijk bijzaak: de ogen van de wereld zijn vooral gericht op wat er gebeurt tijdens de veelbekeken "Halftime Show". Het pauzeconcert van de 56e editie wordt een show van 5 Amerikaanse rap- en hiphopgrootheden, met Kendrick Lamar als de man om in de gaten te houden.

Met dit iconische beeld zijn de namen van de Halftime Show 2022 eerder bekendgemaakt: centraal staat Dr. Dre, die als producer met veel grote namen uit de Amerikaanse hiphop heeft samengewerkt. Links van hem poseren rapper Snoop Dogg en zangeres Mary J. Blige, rechts staan rappers Eminem en Kendrick Lamar. Samen is dit vijftal goed voor 43 Grammy Awards.

Volgens de geruchtenmolen zou Kendrick Lamar tijdens of in aanloop naar de Super Bowl voor het eerst in jaren nieuwe muziek lossen. Een evenement, met om en bij de 100 miljoen televisiekijkers, is natuurlijk de ideale plek voor een artiest om dat te doen.Ā 

Budget genoeg ook om als artiest van Halftime Show iets memorabels te maken. Zeker sinds 2013 neemt het concert steeds grotere proporties aan, dankzij sponsor Pepsi Ć©n de gigantische advertentie-inkomsten.Ā 30 seconden zendtijd kost om en bij de 6 miljoen dollar. Klein detail: de artiesten zouden niet betaald worden voor hun optreden tijdens de Super Bowl, al is de aandacht voor dat evenement natuurlijk onbetaalbaar.Ā  Ā 

Een voorsmaakje van wat de Halftime Show 2022 kan worden, zie je in dit aankondigingsfilmpje:

Wie is Kendrick Lamar?

Kendrick Lamar Duckworth (34) is een rapper, songschrijver en producer, afkomstig uit Compton, Californiƫ. Hij begon als tiener onder de artiestennaam K. Dot. Lamar wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke rappers van zijn generatie, met Tupac als zijn grote voorbeeld.

Lamar brengt na conceptalbum "Section 80"Ā zijn plaat "Good Kid, M.A.A.D City" uit in 2012, maar pas met zijn derde fullalbum "To pimp a butterfly" uit 2015 verovert hij met een mix van onder meer rap, soul, jazz en spoken wordĀ een plek in de muziekgeschiedenis. Zijn plaat haalt de nummer 1 in de Amerikaanse Billboard 200. Onder meer de hit "King Kunta" staat hierop.Ā 

In 2017 volgt de plaat "Damn", met daarop successingle "HUMBLE.". Met "Damn" wint Lamar als eerste artiest uit een ander genre dan de jazz of de klassieke muziek de prestigieuze Pulitzerprijs voor muziek.Ā In 2018 maakt en producet hij de soundtrack vanĀ "Black Panther", iets waar hij veel lof voor krijgt.Ā 

Lamar heeft 13 Grammy Awards, ƩƩn Brit Award en 11 MTV Music Video Awards gewonnen Ʃn een nominatie voor een Academy Award (voor "All the stars" uit "Black Panther") op zijn palmares. In 2016 zet Time Magazine hem in de lijst van 100 meest invloedrijke mensen. PrivƩ is hij al jaren samen met zijn tienerliefje, Whitney Alford. Het koppel is sinds 2015 verloofd en heeft een dochter van twee.

"King Kunta", Kendrick Lamars eerste hit:

Groot artiest achter de schermen van de Super Bowl

De Super Bowl trekt voor de 56e editie stevig de hiphopkaart, met maar liefst 5 artiesten tijdens het muzikale intermezzo van amper 12 minuten. De man die al deze supersterren heeft samengebracht is geen onbekende: Jay-Z (zie foto), die met zijn bedrijf Roc Nation sinds 2019 achter de schermen van de Super Bowl mee aan de touwtjes trekt.

Jay-Z doet dat naar eigen zeggen "om sociale ongelijkheid" op de agenda van het sportevenement te krijgen. Maar in de praktijk is het natuurlijk een buitenkans om te wegen op de muzikale programmatie. Jay-Z's bedrijf Roc Nation is een samenwerking met concertorganisator Live Nation, en omvat zowel een platenfirma als een artiestenbureau.

2021 Kevin Kane

Ondanks de aanwezigheid van vier andere hiphopiconen, zullen de ogen vooral op Kendrick Lamar gericht zijn. Zijn laatste album dateert van 2017, en sinds de soundtrack voor "Black Panther" in 2018 is het - op enkele samenwerkingen na, onder andere met The Weeknd, die vorig jaar de Halftime Show speelde - opvallend stil. De Super Bowl is voor een Amerikaanse artiest dan de ideale plek om groots uit te pakken.

Dat er nieuwe muziek komt, heeft Lamar al aangekondigd. Het wordt zijn laatste plaat bij platenlabel TDE, Top Dawg Ent, en op die manier het einde van een periode van 17 jaar.Ā Een titel of concept is nog niet bekend,Ā maar inĀ een brief op een mysterieuze websiteĀ schrijft Lamar dat de grote thema's ("liefde, verlies en rouw") hem bezighouden.Ā 

Nog een dubbele primeur

Een ander muzikaal hoogtepunt en een vaste waarde tijdens de Super Bowl is het Amerikaanse volkslied, dat live wordt gezongen. De eer is dit jaar weggelegd voorĀ Mickey Guyton, vooral bekend in de VS. Het is de eerste keer dat een zwarte countryartieste hiervoor wordt gevraagd. Een belangrijk moment in haar carriĆØre, dat ze maar beter niet kan verpesten. Zo kreeg Christina Aguilera in 2011 bakken kritiek, omdat ze de tekst van "The star-spangled banner" vergat, en begon te improviseren.

Mickey Guyton zingt dit jaar het Amerikaanse volkslied op de Super Bowl.
2021 Getty Images
Verder houdt de organisatie van de Super Bowl van verrassingen. Vorig jaar mocht de jonge dichter Amanda Gorman, die de wereld leerde kennen tijdens de inauguratieceremonie van president Biden, een tekst brengen tijdens het sportevenement. Dit jaar treden er enkele dove muzikanten op. Dat optreden wordt getolkt in gebarentaal, waardoor er voor de eerste keerĀ American Sign LanguageĀ (ASL) te zien zal zijn tijdens de Super Bowl.
Ā 

De 56e Super Bowl wordt georganiseerd in het SoFi Stadium in Inglewood, California. De wedstrijd tussen de Cincinatti Bengals en de Los Angeles Rams begint om half Ć©Ć©n Belgische tijd.Ā 

De wedstrijd duurt 4 keer een kwartier, tussen het tweede en derde kwart is het pauze en tijd voor de Halftime Show. Omdat de aftelklok tijdens een American Footballwedstrijd af en toe wordt stilgelegd tijdens het spel, duurt een wedstrijd vaak tot 2,5 uur.

Meest gelezen