Burgerlijke staat verruimen? Minister Somers: "Onze regelgeving moet zich aanpassen aan maatschappelijke realiteit" 

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD- gaat onderzoeken of de discriminatiegrond burgerlijke staat verruimd kan worden. Dat zegt hij in De Zondag. 

Op dit moment zijn er vier mogelijkheden van burgerlijke staat: ongehuwd, gehuwd, gescheiden of verweduwd. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) wil nagaan of dat begrip verruimd kan worden, zodat ook andere samenlevingsvormen hierop een beroep kunnen doen als ze discriminatie ervaren.

"Mensen hebben veel meer vrijheid en meer verschillende vormen waarop ze met elkaar samenleven. En als de wetgeving daaraan niet is aangepast, dan open je de deur voor discriminatie", zegt Somers. "Denk aan alleenstaande ouders, mensen die in een cohousingproject samenleven, mensen die met verschillende generaties samenleven. "Die kunnen op de woning- of arbeidsmarkt botsen op een onrechtvaardige behandeling."

"Ondertussen is er zoveel meer in de samenleving dan ongehuwden, gehuwden, gescheiden of verweduwde mensen, dat we onze regelgeving daaraan moeten aanpassen", vindt Somers. De Vlaamse regering is van plan om volgend jaar een mensenrechteninstituut op te richten. Voor Somers is dat een goed moment om te onderzoeken of het begrip burgerlijke staat gemoderniseerd en verbreed kan worden.

Singlecharter

Op korte termijn wil Somers samen met de lokale besturen een singlecharter opmaken om meer rekening te houden met de maatschappelijke realiteit. "Denk aan een charter met de supermarkten, zodat ook éénpersoonsmaaltijden aangeboden worden, denk aan een charter met de horeca zodat mensen die alleen op restaurant gaan, niet het kneusje zijn en het moeten doen met een glas tafelwijn. Terwijl koppels een fles wijn kunnen bestellen. Of met het verenigingsleven: de vraag om een cursus om de twee weken te organiseren omdat gescheiden ouders de kinderen om de twee weken bij zich hebben. Een lokaal bestuur kan belangrijke stappen zetten om een singlevriendelijke omgeving te creëren."

Meest gelezen