Frank Vandenbroucke: “Mondmasker middelbaar onderwijs op de agenda van volgend Overlegcomité”

 ©  BELGA

In een nachtclub moet je er geen dragen, en als je pintjes op café gaat drinken ook niet. Maar in de bioscoop en de middelbare school blijft het mondmasker verplicht. “We gebruiken het waar het kan”, zo legde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) uit in De zevende dag.

tib

In het lager onderwijs mogen ze vanaf 18 februari weer zonder mondmasker naar school, maar in de middelbare school moeten ze het mondmasker nog even ophouden in de klas. En dat zou onder meer minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) graag anders zien. Hij zou graag de mondmaskers in de middelbare scholen afgeschaft zien na de krokusvakantie.

“Ik begrijp dat, het mondmasker is vervelend”, reageert Vandebroucke in De zevende dag. “Maar het is wel heel effectief, de wetenschap is zeer overtuigend: recente wetenschappelijke studies tonen aan dat het de besmettingen vermindert.”

Volgens Vandenbroucke zal de afschaffing van het mondmasker in het secundair op de agenda staan van het volgende Overlegcomité begin maart.

LEES OOK. Waarom mondmaskers wel nog moeten in de klas en de bioscoop, maar niet in het nachtleven

Vandenbroucke hoedt zich wel om het mondmasker meteen overal te bannen. “We blijven het best nog even gebruiken waar het kan. Als je een pint op café gaat drinken, dan heeft dat geen zin. Maar in het theater, in een klaslokaal kan het wel. Het is ook een ethische discussie: je gebruikt het op plekken waar iedereen moet zijn. Ook kwetsbaren moeten zich veilig voelen op het openbaar vervoer.” Het is evident dat de verplichting versoepeld wordt zodra het kan, verklaarde hij nog.

De Vooruit-minister wijst er wel op dat iedereen zo snel mogelijk naar code geel wil overstappen, maar dat het daarvoor belangrijk is dat men er ‘niet de kantjes afloopt’ bij de maatregelen die nog gelden in code oranje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen