Videospeler inladen...

Zónder mondmasker in discotheek, mét in klas? Minister Vandenbroucke en coronacommissaris: "Dat valt uit te leggen"

Ook met code oranje op de coronabarometer vanaf 18 februari blijft de discussie over het dragen van mondmaskers oplaaien. In cafés en nachtclubs kan het zonder, in het middelbaar onderwijs en zittend in een theaterzaal niet. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en coronacommissaris Pedro Facon spreken over een ethische kwestie die wel degelijk uit te leggen valt. De "plaats" en de "ervaring" spelen een rol.

Minister Vandenbroucke (Vooruit) en coronacommissaris Facon verdedigen de beslissingen van het Overlegcomité in "De zevende dag" (Eén). Vooral  enkele keuzes rond de mondmaskerplicht kwamen bij sommigen nogal (wereld)vreemd over.

"Mondmaskers zijn zeer effectief in het verminderen van besmettingen, ook bij kinderen. De wetenschap is zeer overtuigend, de studies beginnen zich op te stapelen", steekt Vandenbroucke van wal. 

"Als het effectief is dan blijf je dat best gebruiken waar het kan. In een discotheek of café heeft dat geen zin. Je gaat geen pint drinken met een mondmasker op."

Er is een verschil voor plaatsen waar iedereen moet zijn, ook kwetsbare mensen
minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit)

"Waar kan een mondmasker wél? In een theater, in een klas. Er is een verschil voor plaatsen waar iedereen moet zijn - ook kwetsbaren - zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Tegenover een discotheek waar je naartoe gaat als je dat wil. En waar trouwens een ander publiek zit. Op de trein zitten ook ouderen." Vandenbroucke noemt het eerder een ethische discussie.

Ook Facon deelt de visie van Vandenbroucke. "In het theater en de bioscoop kan je een masker dragen, het beïnvloedt ook niet de ervaring", aldus Facon. "Voor mensen die willen dansen of drinken, is dat zeer moeilijk." 

Minister Vandenbroucke en coronacommissaris Facon vinden de versoepelingen voor mondmaskers niet vreemd, bekijk hier het volledige gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen