Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronavirus

Minister Frank Vandenbroucke: ‘Mondmasker in middelbare school op agenda volgende Overlegcomité’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).Beeld BELGA

De afschaffing van het mondmasker in het secundair onderwijs zal op de agenda staan van het volgende Overlegcomité dat begin maart zal plaatsvinden. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zondag in De Zevende Dag gezegd.

Vrijdag heeft het Overlegcomité beslist om de mondmaskerplicht voor -12-jarigen te schrappen vanaf 19 februari. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt dat de verplichting ook snel, bijvoorbeeld na de krokusvakantie, kan verdwijnen in het secundair onderwijs. In afwachting daarvan komen er mondmaskerpauzes en mag het mondmasker al af op de speelplaats en bij buitenactiviteiten.

Volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke staat de mondmaskerplicht in het secundair onderwijs op de agenda van het volgende Overlegcomité dat gepland staat voor begin maart. 

Lees ook

Code oranje vanaf volgende week vrijdag: deze coronamaatregelen verdwijnen

De Vooruit-minister wijst er wel op dat iedereen zo snel mogelijk naar code geel wil overstappen, maar dat het daarvoor belangrijk is dat men er “niet de kantjes afloopt” bij de maatregelen die nog gelden in code oranje.

Vrijheidskonvooien

Vandenbroucke heeft ook kritiek op de ‘vrijheidskonvooien’. Volgens de Vooruit-minister claimt men “het recht om anderen mogelijks te besmetten en ziek te maken”. “Vindt u dat een burgerlijke vrijheid, is dat een fundamenteel recht?”, vroeg Vandenbroucke zich af.

Enkele honderden voertuigen die zaterdag nog deelnamen aan de “vrijheidskonvooien” in Parijs als protest tegen de coronamaatregelen, hebben vandaag namelijk de Franse hoofdstad verlaten om koers te zetten naar Brussel, waar de manifestanten maandag actie willen voeren.