Wie de snelwegparking in Auchan bij Rijsel verlaat, krijgt een flyer mee waarop staat dat betogen met voertuigen verboden is in Brussel

Eerste wagens verlaten snelwegparking in Rijsel, waar vanmiddag honderden auto's van "vrijheidskonvooi" verzamelden

Enkele honderden of misschien zelfs duizenden demonstranten zijn op dit moment onderweg naar Brussel om er - vooral morgen - te betogen. Franse demonstranten verzamelen op een snelwegparking in Rijsel om van daaruit door te rijden naar Belgiƫ, maar Brussel verwacht morgen ook betogers uit Nederland, Luxemburg en Duitsland. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Eerste wagens vertrekken vanuit Rijsel, onduidelijk waarheen

In Rijsel verlaten ondertussen de eerste wagens de parking van Auchan. Waarheen ze nu gaan, is nog onduidelijk, maar het vermoeden heerst dat heel wat betogers nog voor 22 uur de grens naar BelgiĆ« willen oversteken. Via sociale media gaan er namelijk geruchten rond dat de Belgische politie de grens dan zou afsluiten.Ā 

Bestuurders die de parking verlaten, krijgen van de Franse politie Belgische flyers mee, waarop staat dat betogen met autoā€™s verboden is in Brussel en dat enkel op parking C op de Heizel een statische betoging gedoogd zal worden.

Videospeler inladen...

Nederlandse vrachtwagens onder luid gejuich vertrokken naar Brussel

Ook vanuit Nederland zijn deze namiddag vrachtwagens vertrokken richting BelgiĆ«. Dat meldt de nederlandse openbare omroep NOS. Het gaat om truckers die gisteren deel uitmaakten van het protest van "Freedom Convoy Nederland".Ā 

De vrachtwagenchauffeurs kregen gisteren geen toestemming om met hun trucks naar de betoging te gaan en sloten zich daarop in opĀ het parkeerterrein van ADO Den Haag, waar ze ook de nacht doorbrachten.

Ook vandaag bleven heel wat vrachtwagens op het parkeerterrein staan, maar een deel van de trucks is volgens de NOS nu vertrokken richting Brussel. Ze werden volgens de Nederlandse openbare omroep bij vertrek uitgezwaaid door medestanders.

Videospeler inladen...

De parking van Auchan begint behoorlijk vol te lopen, de sfeer is er uitgelaten: er wordt gezongen en gegeten

Videospeler inladen...

Meer dan alleen een coronaprotest

Het lijkt vreemd om net nu de coronamaatregelen versoepelen in heel wat landen te betogen tegen het coronabeleid, "maar het gaat om meer dan alleen corona", stelt Kerlijne Everaet vast in Rijsel. "De demonstranten betogen bijvoorbeeld ookĀ tegen hoge brandstofprijzen, hoge belastingen en lage lonen. Je kan zeggen dat het een protestactie is tegen het beleid in het algemeen."

"De frustratie heerst al veel langer dan vandaag":

Videospeler inladen...

An Berger van de federale politie: "Wanneer snelwegen worden geblokkeerd, zullen wij optreden"

Videospeler inladen...

Brug aan grens tussen Canada en VS eindelijk ontruimd

In de Canadese grensplaats Windsor heeft de politie de Ambassador Bridge, aan de grens met de Verenigde Staten ontruimd. De brug werd al meer dan een week lang geblokkeerd door demonstranten van het Canadese "vrijheidskonvooi". De meeste auto's en vrachtwagens vertrokken gisteren al, maar vandaag heeft de politie ook demonstranten opgepakt die weigerden te vertrekken. De brug is wel nog niet open voor verkeer.Ā 

Lees hier meer:

Kerlijne Everaet in Rijsel: "Elke auto die hier aankomt, wordt onthaald met gezang over libertƩ"

Videospeler inladen...

Franse demonstranten verzamelen op snelwegparking bij Rijsel

Ondertussen zouden zo'n 300 wagens van het "vrijheidskonvooi" vanuit Frankrijk verzameld hebben op een snelwegparking op de E17 richting Brussel ter hoogte van Rijsel in Frankrijk.Ā De betogers komen druppelsgewijs toe op de parking om er onder andere te tanken en iets te eten.Ā 

Bekijk hier beelden vanop de snelwegparking ter hoogte van Rijsel:

Videospeler inladen...

Bij de voertuigen zijn voorlopig weinig vrachtwagens, het gaat vooral om mobilhomes en personenwagens. De demonstranten zouden later vanavond richting Brussel doorrijden, er wordt opgeroepen om Belgiƫ binnen te rijden via kleinere wegen om controles te vermijden.

Het Franse persagentschap AFP meldt dat deze namiddag ongeveer 850 voertuigen vertrokken zijn uit de buitenwijken van Parijs om vooral via secundaire wegen richting Brussel te trekken. Intussen zouden ook in Saint-Quentin en Atrecht (Arras) verschillende voertuigen zijn opgemerkt die koers naar Belgiƫ zouden zetten.

Federale politie: "De eerste wagens zijn al in Belgiƫ"

De Belgische federale politie heeft voortdurend contact met verschillende overheden en politiediensten in binnen- en buitenland om na te gaan waar de betogers zich bevinden en hoeveel mensen er precies onderweg zijn naar Brussel. "We weten dat er op dit moment al voertuigen Belgiƫ binnenrijden, maar dat gaat nooit om groepen of wagens in konvooi", zegt An Berger van de federale politie. "Er zijn nog geen problemen geweest en we hopen dat dat zo blijft."

Er zijn ook verschillende mobiele toezichtsploegen van de politie actief in heel Belgiƫ: "Zij verplaatsen zich constant en monitoren wie onderweg is naar Brussel. Ze gaan met die mensen in gesprek en wijzen hen er ook op dat een betoging met voertuigen verboden is", aldus Berger. Wie toch wil betogen in Brussel wordt door de politie gevraagd om zich naar Parking C aan de Heizel in Brussel te begeven.

Wie naar Brussel rijdt, krijgt van de politie ook een flyer om erop te wijzen dat betogingen met voertuigen verboden zijn.

Ook Brussels Airport vraagt reizigers om voorzorgen te nemen

Het is momenteel nog onduidelijk wanneer en in welke mate het zogenaamde "vrijheidskonvooi" naar Brussel komt, maar Brussels Airport raadt reizigers alleszins aan hun voorzorgen te nemen.Ā "Vertrek op tijd of neem bij voorkeur zelfs de trein", klinkt het bij woordvoerster Nathalie Pierard.

De vrees bestaat dat betogers de toegangsweg naar de luchthaven in Zaventem zullen bezetten. De politie doet er alles aan om die toegang voor passagiers en werknemers te vrijwaren, maar Brussels Airport roept passagiers op om de situatie goed in de gaten te houden en om op tijd te vertrekken. "We raden onze passagiers ook aan om zoveel mogelijk met de trein te komen, als dat mogelijk is", aldus Pierard.Ā 

Meest gelezen