Rik Verwaest (N-VA, rechts) legt alle verantwoordelijkheid voor verdere incidenten bij DVZ. Links: Sammy Mahdi (CD&V).  ©  Belga, CVR

Boze burgemeester schrijft brief naar staatssecretaris: “Dienst Vreemdelingenzaken laat Lier in de steek”

Lier -

Een Roemeen die illegaal in ons land verblijft, zorgt sinds december voor overlast in Lier en stichtte er ook al eens brand. Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) legt alle verantwoordelijkheid voor verdere incidenten bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Dat schrijft hij in een brief aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Chris Van Rompaey

“Als burgemeester, bevoegd voor brandweer, handhaving en politie, word ik geconfronteerd met een situatie waarin wij door de Dienst Vreemdelingenzaken in de steek worden gelaten”, schrijft Rik Verwaest. “In Lier verblijft een man van Roemeense nationaliteit, van wie het verblijfsrecht al een aantal maanden geleden werd ingetrokken. Dat bleef tot op heden zonder gevolg. De man in kwestie heeft dus geen enkele mogelijkheid om legale inkomsten of een woonst te verwerven. Boven op een aanzienlijke verslavingsproblematiek verzeilde hij zo logischerwijs in een bestaan van kraken en overlevingscriminaliteit.”

Burgemeester Rik Verwaest. © Chris Van Rompaey

“Sinds december pleegde hij een aanzienlijk aantal feiten op Liers grondgebied. Al die aanhoudingen bleven zonder gevolg, alhoewel DVZ steeds gezwind werd gecontacteerd door de Lierse politie dat zij een arrestant zonder verblijfsrecht in de cel had. Even vlot antwoordde DVZ keer op keer dat zij hem niet wenste vast te nemen voor een uitwijzing. Waardoor hij dus meteen weer op vrije voeten kwam, met steeds meer feiten tot gevolg.”

Grondig beu

“Net als mijn politiekorps was ik deze situatie grondig beu en dus zond ik DVZ een officieel schrijven op 15 januari. Ik vroeg hen aandacht voor dit dossier en drukte de hoop uit dat bij een volgende aanhouding wél het nodige zou worden gedaan. Deze brief werd niet beantwoord.”

Dan volgde een verbijsterende episode: op woensdag 9 februari kraakte de man een verlaten woning in het centrum van Lier en stichtte hij er brand. “Alerte buren verwittigden de hulpdiensten, die konden voorkomen dat hij zelf stikte in de zware rook. Voor de zoveelste maal bood onze politie hem aan bij DVZ, maar opnieuw was hun boodschap dat de man weer in vrijheid kon worden gesteld aangezien zij hem niet zouden opnemen”, aldus Verwaest.

De Roemeen stichtte brand in deze leegstaande woning aan de overweg op de Lispersteenweg. ©  RR

Zwaar onder invloed

“Het resultaat liet niet op zich wachten: amper twee dagen later troffen we betrokkene opnieuw aan in hetzelfde pand, zwaar onder invloed en pal naast een open vuur. Zonder de snelle brandweerinterventie zou dit zonder twijfel fataal zijn afgelopen, mogelijk met een uitslaande brand bij de aanpalende huizen tot gevolg.”

Burgemeester Rik Verwaest ging ervan uit dat twee feiten in drie dagen zouden volstaan om DVZ tot actie te bewegen. “Dat bleek helaas naïef. Tot mijn ontzetting kregen we opnieuw antwoord dat zij hem niet wensten vast te nemen. Een man die tweemaal in één week brand bij nacht stichtte, sinds december voortdurend criminele feiten pleegt en al maanden illegaal in België verblijft, loopt op dit moment dus opnieuw vrij rond in onze stad.”

Omdat DVZ het probleem niet wil oplossen, schreef burgemeester Verwaest een brief naar Sammy Mahdi, als staatssecretaris verantwoordelijk voor de werking van DVZ en het migratiebeleid. “Ik ben ervan overtuigd dat u tot de conclusie zult komen dat een vastneming en uitzetting door DVZ de enige optie is. Ik reken erop dat u daarom al uw mogelijkheden zult benutten om uw diensten dit keer wel het nodige te laten doen”, besluit Rik Verwaest zijn brief.

Beperkte capaciteit

“Het klopt dat deze man van Roemeense afkomst vier keer is aangeboden aan de Dienst Vreemdelingenzaken voor opsluiting in een gesloten centrum”, reageert woordvoerder Wouter Van Herbruggen. “Daarbij moet de DVZ rekening houden met zijn EU-status: daarvoor gelden omwille van de beperkte capaciteit in de gesloten centra andere regels en de ernst van de feiten die hij veroorzaakt. Sedert de covidcrisis is hij blijkbaar zijn verblijf voor seizoensarbeid verloren en keert hij niet zelf naar Roemenië.”

“Tot op heden hebben de gepleegde feiten in de afweging door de DVZ nog niet tot een opsluiting geleid. De capaciteit van de DVZ is beperkt. En de covidsituatie maakt het ook alleen maar moeilijker voor de DVZ, omdat zij moet rekening houden met een inperking van de plaatsen omwille van onder meer quarantaine en omnikronvariant-besmettingen.”

Evenwichtsoefening

“Daarnaast is er altijd een moeilijke evenwichtsoefening als iemand feiten pleegde of pleegt en of de persoon nog ter beschikking moet gehouden worden voor justitie. De rechter kan immers oordelen dat de persoon een straf moet uitzitten. Een gesloten centrum is geen gevangenis en daar kan een persoon zonder papieren enkel maar in vast gehouden worden met het oog op de terugkeer naar het herkomstland.”

“De DVZ zal zeker in contact treden met de burgemeester en de lokale politie om te bekijken welke stappen op korte termijn mogelijk zijn”, besluit DVZ-woordvoerder Wouter Van Herbruggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen