© rr

Dit zijn de kansen en bedreigingen voor de zeven partijen en hun kopstukken

Nu Vlaams Belang Filip Dewinter naar voor heeft geschoven als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 hebben alle zeven partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad hun kopstuk aangeduid. Dit zijn de kopstukken en dit zijn de kansen en bedreigingen van de verschillende partijen.

JoRo

N-VA

BART DE WEVER

  • 46 jaar
  • Burgemeester sinds 2013
  • Gemeenteraadslid sinds 2007
  • N-VA-voorzitter sinds 2004
  • Kamerlid sinds 2014

Kansen:

De N-VA van Bart De Wever veroorzaakte bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen een ware landslide met een score van 38 procent. De Vlaams-nationalisten slaagden er zo in om de socialisten voor het eerst in 70 jaar uit het Antwerpse stadsbestuur te houden. Na ruim vier jaar besturen zit de centrumrechtse meerderheid, die gedomineerd wordt door N-VA, nog steeds stevig in het zadel en lijkt de houdbaarheidsdatum van burgemeester Bart De Wever nog niet bereikt, ondanks aanhoudend links protest.

Bedreigingen:

Het zou een prestatie van jewelste zijn mocht N-VA de monsterscore van 2012 kunnen evenaren of verbeteren. Als oppositiepartijen sp.a en Groen effectief de krachten bundelen, zou dat kartel wel eens aardig boven de 30 procent kunnen scoren, indien niet veel terrein verloren zou gaan in vergelijking met de vorige verkiezingen. Wanneer zo’n kartellijst groter zou worden dan N-VA en het initiatiefrecht krijgt, lijken andere partijen meer kansen te hebben om een coalitie mee te vormen.

Open Vld

PHILIPPE DE BACKER

  • 38 jaar
  • Staatssecretaris in regering-Michel sinds 2016
  • Nooit eerder kandidaat bij Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

Kansen:

Open Vld behaalde in 2012 een erg belabberde score van amper 5,5 procent. Daarmee kregen ze maar twee gemeenteraadsleden, maar ze werden wel betrokken in het stadsbestuur. De enige liberale schepen, Claude Marinower, krijgt overwegend lof voor zijn verwezenlijkingen als onderwijsschepen. Lijsttrekker Philippe De Backer is in Antwerpen misschien nog niet zo’n bekend figuur, maar komt steeds vaker in de media als nieuwbakken staatssecretaris. Met zijn jonge, maar tegelijk ernstige imago kan hij misschien een bepaald segment van de Antwerpse bevolking aanspreken.

Bedreigingen:

Open Vld flirtte vier jaar geleden met de kiesdrempel en de vrees zit er bij de partij in dat ze deze keer helemaal uit de boot zal vallen. Het zal moeilijk opboksen worden tegen enerzijds twee nationale zwaargewichten als Bart De Wever en Kris Peeters en anderzijds een sterk links blok. Philippe De Backer heeft nog goed anderhalf jaar om aan zijn bekendheid te werken en om de Antwerpenaar er van te overtuigen dat zijn partij een waardig alternatief is.

CD&V

KRIS PEETERS

  • 54 jaar
  • Federaal minister van Werk en Vicepremier sinds 2014
  • Nooit eerder kandidaat bij Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

Kansen:

CD&V trok in 2012 samen met sp.a naar de kiezer. Binnen de Stadslijst veroverde CD&V vier van de zeventien zetels. Het kartel hield na de verkiezingen echter niet stand en CD&V koos er voor om deel te nemen aan de meerderheid. De twee CD&V-schepenen kregen belangrijke bevoegdheden waaronder Cultuur en Haven. Met Kris Peeters kan de partij deze keer op eigen benen staan met een nationaal zwaargewicht als kopstuk. De partij heeft er alle belang bij dat de campagne wordt gepercipieerd als een titanenstrijd tussen hem en Bart De Wever. Zo hoopt de partij haar zetelaantal flink te kunnen opdrijven. CD&V zou ook door zowel N-VA als een links blok gezien kunnen worden als ideale coalitiepartner.

Bedreigingen:

Kris Peeters verhuisde nog maar net naar de Scheldestad vanuit Puurs en de vraag is nog maar of de Antwerpenaar zulke transfers wel lust. Of de mayonaise van de vicepremier met Antwerpen pakt zal de komende maanden moeten blijken. Met Philip Heylen verloor de partij ook een alom gewaardeerde schepen. In een gepolariseerd politiek klimaat kan het ook moeilijker worden voor een centrumpartij als CD&V.

Sp.a

TOM MEEUWS

  • 46 jaar
  • Voorzitter sp.a Antwerpen sinds 2016
  • Nooit eerder kandidaat bij Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

Kansen:

De sp.a moest wonden likken na de pijnlijke verkiezingsnederlaag van 2012 en de aftocht van burgemeester Patrick Janssens. De partij moest een tijdje zoeken naar een nieuwe identiteit en haar rol als oppositiepartij, maar hoopt met nieuw wit konijn Tom Meeuws een Janssens-effect te genereren. Het kartel met CD&V liep uiteindelijk op een sisser af, maar een mogelijk gemeenschappelijke linkse lijst met Groen lijkt toch meer perspectieven te bieden. Sp.a moet er op hopen dat na zes jaar (centrum-)rechts beleid de Antwerpenaar toe is aan een linksere koers.

Bedreigingen:

De onverwachte nederlaag in 2012 kwam aan als een mokerslag bij de sociaaldemocraten en het abrupte vertrek van Janssens zadelde de partij met een kater op. Het leidde tot een leiderschapsvacuüm dat uitmondde in het ontslag van Yasmine Kherbache als fractieleidster. In de gemeenteraad wordt de grote sp.a-fractie soms overvleugeld door de kleinere linkse partners Groen en PVDA en de electorale kloof met vooral Groen lijkt steeds kleiner te worden. Op eigen benen weer de grootste partij worden in Antwerpen lijkt een haast onbereikbaar doel.

Groen

WOUTER VAN BESIEN

  • 45 jaar
  • Fractieleider Groen in gemeenteraad sinds 2013
  • Vlaams parlementslid sinds 2014

Kansen:

Groen haalde bij de vorige verkiezingen een bevredigende uitslag van 8 procent, maar lijkt sindsdien alleen maar aan zelfvertrouwen te hebben gewonnen. De partij is erg aanwezig in de gemeenteraad en heeft met Wouter Van Besien en Meyrem Almaci enkele figuren met nationale bekendheid in de rangen. Groen is ook de partij die het meest geassocieerd wordt als verdediger van het pro-Ringlandkamp. Als de oosterweeldiscussie blijft aanslepen tot aan de verkiezingen kan de partij daar garen bij spinnen.

Bedreigingen:

Als het tot een kartel met sp.a komt, maakt Groen een goede kans om weer in het stadsbestuur te belanden, als de alliantie tenminste de grootste wordt. Als sp.a-Groen de N-VA moet voorlaten liggen de kaarten voor beleidsdeelname al een pak lastiger. In een kartel loopt Groen ook het risico om linkse stemmen te verliezen aan de PVDA.

Vlaams Belang

FILIP DEWINTER

  • 54 jaar
  • Gemeenteraadslid sinds 1995
  • Kamerlid sinds 2014

Kansen:

In 2006 greep de partij van kopstuk Filip Dewinter maar nipt naast de titel van grootste partij. Dat was toen al een tegenslag, maar de echte opdoffer zou zes jaar later volgen, toen Vlaams Belang maar liefst twee derde van haar kiezers zag overstappen naar N-VA. De partij lijkt echter door zijn diepste dal heen. Filip Dewinter blijft nog altijd zeer populair bij de VB-aanhang. De partij doet haar best om N-VA af te schilderen als vierde traditionele partij en hoopt op die manier gezien te worden als enig echte alternatief op rechts. Als de thema’s veiligheid en migratie tijdens de campagne hoog op de agenda zullen staan kan Vlaams Belang daar ook de vruchten van plukken.

Bedreigingen:

Vlaams Belang is al ruim drie decennia vertegenwoordigd in de Antwerpse gemeenteraad, maar door het cordon kon de partij nog nooit wegen op of deelnemen aan het beleid. Sommige kiezers die het gedachtegoed wel genegen zijn, zullen de partij misschien om die reden toch de rug toekeren. De nieuwe voorzitter Tom Van Grieken probeert de partij een iets gematigder toon aan te meten, maar Filip Dewinter blijft zich erg radicaal opstellen. Met hem aan kopfiguur lijkt beleidsdeelname voor Vlaams Belang dan ook uitgesloten.

PVDA

PETER MERTENS

  • 47 jaar
  • Gemeenteraadslid sinds 2013

Kansen:

PVDA verraste in 2012 vriend en vijand door vanuit het niets vier zetels binnen te halen. De neofieten van PVDA drukten al van bij de start hun links-combattieve stempel op de gemeenteraad. Vooral Peter Mertens en Mie Branders leggen het stadsbestuur regelmatig het vuur aan de schenen. PVDA is er rotsvast van overtuigd dat het in 2018 nog beter kan doen. Mocht het tot een kartel tussen sp.a en Groen komen, kan PVDA zich in de markt zetten als het echte linkse alternatief. De partij laat zich regelmatig opmerken aan de fabriekspoorten en in volksbuurten en kan zo ook stemmen weghalen die in de voorbije decennia door Vlaams Belang werden weggekaapt. PVDA kan ook meesurfen op het internationale succes van linkse tegenbewegingen zoals Podemos in Spanje, Bernie Sanders in de VS en Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië.

Bedreigingen:

Mocht de campagne uitdraaien op een spannende tweestrijd tussen N-VA enerzijds en sp.a/Groen anderzijds, zouden linkse twijfelaars wel eens geneigd kunnen zijn om een pragmatische stem uit te brengen op het grote linkse blok. PVDA werd de laatste tijd ook, voornamelijk door N-VA-politici, vakkundig afgeschilderd als extreme partij die gelinkt wordt aan communistische regimes als dat van Noord-Korea. Dat kan sommigen kiezers ook wel eens aan het twijfelen brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad