©  AP

Eerste geval van ‘deltakron’ vastgesteld in Verenigd Koninkrijk: “Ik zie geen reden voor ongerustheid”

In het Verenigd Koninkrijk is de deltakronvariant vastgesteld bij een man die positief testte op Covid-19. Deltakron is een combinatie van de omikronvariant en de deltavariant. Maar in het VK zeggen ze er zich geen zorgen over te maken. “Ik zie geen reden tot ongerustheid”, zegt ook infectioloog Steven Callens (UZ Gent).

gjs

Het Britse Gezondheidsagentschap nam de nieuwe variant, deltakron, vrijdag op in haar lijst van varianten die opgevolgd worden. Het vermoeden is dat een patiënt op hetzelfde moment besmet is geraakt met de deltavariant en de omikronvariant en dat de nieuwe variant op die manier ontstaan is. Hoeveel gevallen er al zijn van deltakron, is niet duidelijk. Maar het is in ieder geval een verwaarloosbaar aantal, zeggen experts in Britse media. Bovendien zou volgens hen onze huidige opgebouwde immuniteit er prima tegen werken.

“Er zijn verschillende varianten die nog aan een opmars bezig zijn, in Denemarken bijvoorbeeld, maar dat is heel normaal”, zegt infectioloog Steven Callens (UZ Gent). “We zullen altijd varianten blijven hebben. Er zullen er nieuwe bijkomen en bestaande zullen verdwijnen, zoals het tijdens de pandemie al zo vaak gebeurd is. Maar op dit moment zien we geen enkele reden om hier ongerust over te zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER