Honderden voertuigen zetten met vrijheidskonvooien vanuit Frankrijk koers naar Brussel 

‘Konvooi van de vrijheid’ druppelde België binnen, en rukt vandaag op naar Brussel

Het ‘konvooi van de vrijheid’ trekt op naar Brussel. Zaterdag probeerde de losse autostoet nog tevergeefs Parijs lam te leggen, uit protest tegen de coronamaatregelen en de hoge brandstofprijzen, gisteravond hield de karavaan halt in Rijsel, op weg naar onze hoofdstad.

Gisteravond, bij de Auchan in Fâches-Thumesnil, net onder Rijsel in Noord-Frankrijk. Het is drukker dan anders op zondag. De enorme parking van de hypermarkt, langs de snelweg richting ons land, is volgestroomd met personenauto’s, bestelwagens en mobilhomes. Toeterend en vaak getooid met Franse vlaggen. Met enkele honderden tot een duizendtal zijn ze, de leden van het ‘konvooi van de vrijheid’.

 ©  REUTERS

De karavaan spiegelt zich aan het Canadese truckersprotest tegen de coronamaatregelen. In Frankrijk komt daarbij versterking van de gele hesjes, die ageren tegen koopkrachtverlies en hoge brandstofprijzen. Dezelfde karavaan was zaterdag nog van plan om de ring rond Parijs te blokkeren, om zo de Franse hoofdstad lam te leggen. Maar nadat de actievoerders botsten op een 7.000 agenten sterke politiemacht, hebben ze besloten om dan maar door te stomen naar ons land.

“We zijn de maatregelen beu”, zegt ene Daniel uit de Elzas. “Het moet stoppen, nu. Dus trekken we naar Brussel, hoofdstad van Europa.” Hij heeft zijn Citroën Berlingo volgestouwd met proviand voor tien dagen, en warmt op de Auchan-parking op zijn campingbrander een blik choucroute-met-worst op. Zijn plan: de nacht hier doorbrengen, om vanochtend vroeg te vertrekken naar onze hoofdstad. Dat lijkt het plan van vele konvooivolgers te zijn. Tot laat in de avond blijven ze toestromen. Er wordt eten uitgedeeld, met vlaggen gezwaaid, accordeon gespeeld. De actievoerders overleggen of ze nu meteen, laat op de avond of ’s ochtends vroeg moeten doorrijden naar Brussel. Leiders of sprekers zijn er niet.

In Parijs stootten de actievoerders op een 7.000 agenten sterke politiemacht.  ©  REUTERS

Pamfletten

We zijn enkele uren later. Veel auto’s zijn alweer vertrokken, richting Brussel, uit vrees dat de grens zal worden gesloten. Hoe verder de avond vordert, hoe meer personenauto’s en mobilhomes druppelsgewijs vertrekken en de Belgische grens oversteken. Onder de demonstranten wordt opgeroepen om België binnen te rijden via kleinere wegen, om controles te ontlopen.

Het konvooi trekt vanuit Frankrijk naar ons land. 

Enkele Franse agenten begeleiden de vertrekkers, maar anders dan ze hadden verwacht, botsen ze aan de grensovergang richting Doornik geen enkele Belgische tegenstand. Het was volgens de politie ook nooit het plan om de grenzen af te sluiten. “We blijven wel permanent toezicht houden op alle invalswegen”, zegt An Berger, woordvoerder van de federale politie. De voertuigen tegenhouden zal de politie niet doen, zegt ze. In eerste instantie wil de politie sensibiliseren, in tweede instantie wordt pas bestuurlijk opgetreden en in het ergste geval ook gerechtelijk.

 ©  REUTERS

Op de Auchan-parking worden daarom ook pamfletten uitgedeeld met het logo en een boodschap van onze politie. Dat er momenteel in Brussel een verbod geldt op betogen met gemotoriseerde voertuigen. Dat iedereen aangeraden wordt om niet met de auto naar de hoofdstad te gaan. En dat parking C van Brussels Expo de enige plek is waar een statische actie met voertuigen gedoogd zal worden.

Streng toezicht

Wat de politie alleszins wil vermijden, is dat het vrijheidskonvooi het verkeer in en rond Brussel blokkeert. De federale politie zegt dat ze streng toezicht zal houden op het verkeer in Brussel en aanwezig zal zijn langs de grote verkeersaders en invalswegen. Overigens hielden niet alleen voor Rijsel, maar ook in Saint-Quentin, Arras en Aarlen fragmenten van het vrijheidskonvooi even halt.

In Brussel namen ze zondag alvast hun voorzorgen. Brussels Airport riep reizigers op zeker op tijd te vertrekken naar de luchthaven en bij voorkeur de trein te nemen. Ook het universitair ziekenhuis van Brussel waarschuwde dat het maandag mogelijk moeilijk bereikbaar is en vroeg patiënten om vroeg genoeg te komen. Waar en wanneer exact, en met hoeveel de demonstranten van het vrijheidskonvooi zullen opduiken, blijft voorlopig gissen.(jvr, mkm, pma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer