Amerikaans president Joe Biden tijdens zijn telefoongesprek van zaterdagavond met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.
Volledig scherm
PREMIUM
Amerikaans president Joe Biden tijdens zijn telefoongesprek van zaterdagavond met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. © via REUTERS

Politicoloog Hendrik Vos ziet bemoedigende signalen: “Poetin én Biden hebben er vooral baat bij dat dit conflict groots líjkt”

Laat Russisch president Vladimir Poetin zijn troepen Oekraïne binnenvallen, wat hij volgens Amerikaans president Joe Biden elk moment kan doen, dan belooft Biden een “snelle en hevige” reactie. Toch sluiten de Amerikanen een diplomatieke ontmijning niet uit. Komt het tot een oorlog? “Daar heeft Biden noch Poetin baat bij. Maar dat dit geschil groots en dreigend wordt voorgesteld, komt hen allebei goed uit”, oordeelt professor politicologie Hendrik Vos (UGent).

111 reacties

  • Koen Raspoet

    2 jaar geleden
    Het is merkwaardig dat er plots een hoop geschiedenis experten uit ten dode verrezen zijn. Doet mij denken aan de Corona toestanden .
  • Jurgen Schalck

    2 jaar geleden
    Biden was nog niet eens verkozen en er kwamen al vreemde woorden uit zijn oorlogszuchtige strot, God Bless America and God Bless our Troops. Wat hij daar bij bedoelde word stilaan duidelijk. Trump heeft een voordeel hiermee. Hij zal niet DE Amerikaanse President zijn geweest die de wereld in een derde grote oorlog stort. Ze zullen het geweten hebben, de democrats.
  • Sara Peeters

    2 jaar geleden
    Poetin doet juist niks. Amerika moet zich met zijn eigen land bezighouden. Rusland maakt geen schijn van kans als ze een oorlog hadden willen beginnen en dat weten ze. Op een mum van tijd had heel Rusland gebombardeerd geweest. Ze zijn omsingeld door de NAVO net dat is het probleem voor Rusland. Gelukkig zijn de Oekraïeners niet op de gehypte versie van de Amerikanen ingegaan. Amerika is uit op oorlog. Zij enkel hadden hier een voordeel in gehad de rest van de wereld niet.
  • John Rogers

    2 jaar geleden
    In onze meer geïnformeerde wereld mogen belangen wel eens eerlijker gaan verdeeld worden dan enkel georchestreerd, willens nillens zal men inzien het hoog tijd is deze spelletjes moeten ophouden!
  • Willy Drowaert

    2 jaar geleden
    Biden heeft al gezorgd voor gas uit Quatar indien Rusland de kraan dicht draait...dus een Amerikaans president regelt dat even zonder ons weten van waar we in de toekomst ons gas (nog duurder gas want geëxporteerd over zee) mogen gaan halen. Dan moet je niet verbaasd zijn dat hij wat opstookt want het financiële gedeelte zal Amerika wel uitwerken , beetje zoals die onvindbare kernwapens in Irak , niets van geloven wat Amerika beweert...