Rechters in drugsproces rond "Frank de Tank" en "dikke Nordin" willen aanblijven, wrakingskwestie naar hof van beroep

De rechters in het grote cocaïneproces rond de zogeheten spilfiguren "Frank de Tank" en "dikke Nordin" willen aanblijven. Op de tweede procesdag vorige week diende een van de advocaten van de hoofdverdachten een wrakingsverzoek in tegen voorzitter van de rechtbank, omdat ze niet neutraal zou zijn. De rechters geven nu zelf aan te willen blijven zitten, en daardoor moet het hof van beroep zich nu over de wrakingskwestie buigen. Dat gebeurt ergens de komende weken. Het proces ligt al zeker tot dan stil. 

In het grote drugsproces rond "dikke Nordin" en "Frank de Tank" staan in totaal een dertigtal verdachten terecht voor grootschalige cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven. Het gaat over een netwerk dat - na een uit de hand gelopen deal - ook een "aanslagenoorlog" in Antwerpen ontketende. 

Maar op de tweede procesdag - de dag dat de verdediging voor het eerst aan het woord kwam - vorige week diende een van de advocaten van de hoofdverdachten een wrakingsverzoek in tegen de rechtbank.

Discussie over uitstel

De advocaat in kwestie vond de rechter die de zaak voorzit niet neutraal, en wilde ze laten vervangen. De discussie draaide rond een vraag tot uitstel van de pleidooien van de advocaat, waar de rechtbank - volgens de advocaat in kwestie - niet voldoende was op in gegaan. De advocaat zag daar een teken van partijdigheid in. 

Na het wrakingsverzoek werd het proces meteen stilgelegd en trok de rechtbank zich terug om het wrakingsverzoek te bestuderen. De rechtbank had zelf eerst 48 uur de tijd om te bepalen of ze zich al dan niet zouden terugtrekken. De drie rechters hebben nu aangegeven te willen blijven zitten. Daardoor gaat de kwestie nu naar het hof van beroep, die moet beslissen of de rechters al dan niet kunnen aanblijven. Dat moet in principe binnen de 8 dagen gebeuren. Tot dan ligt het proces hoe dan ook stil. 

Meest gelezen