Zo zal "The Lord of the Rings", de duurste tv-serie ooit, eruitzien

"The Lord of the Rings: the Rings of Power" is vanaf september te zien op (betaal)televisie; een eerste teaser geeft al een inkijkje in de fantasywereld. Het verhaal speelt zich duizenden jaren eerder af dan de films van Peter Jackson. De tv-reeks met meerdere seizoenen wordt de duurste ooit met een budget van naar verluidt een miljard dollar.

Zo'n twintig jaar na de drie films van "Lord of the Rings", geregisseerd door Peter Jackson, is er een tv-reeks op komst. Geen herneming van hetzelfde fantasyverhaal; dit keer gaat het over de voorgeschiedenis van duizenden jaren eerder, met jonge versies van bekende personages zoals de latere elfenvorsten Galadriel en Elrond of slechterik Sauron, die de Ring smeedde.

Duurste reeks

Vanaf 2 september is de nieuwe reeks in verschillende seizoenen te zien op het Amerikaanse streamingplatform Amazon Prime. Kosten noch moeite zijn gespaard: het budget bedraagt zo'n miljard dollar, waarvan 465 miljoen voor het eerste seizoen en nog eens 250 miljoen dollar voor de rechten. Dat maakt van deze reeks de allerduurste ooit gemaakt.

De voorbije weken gaf Amazon Prime al wat lokkertjes vrij, zoals landkaarten of foto's van 23 personages van wie enkel de handen en attributen worden getoond. Opvallend daarbij: de grote diversiteit in de cast, met als gevolg veel discussie op sociale media. Nu is er een eerste teaser-trailer met bekende ingrediënten: weidse landschappen, paarden, wapens en monsterlijke figuren. De video is niet toevallig op de Amerikaanse tv getoond in een reclameblok tijdens de best bekeken sportwedstrijd van het jaar, de Superbowl.   

Videospeler inladen...

Het eerste seizoen van de tv-reeks "The Lord of the Rings" is gefilmd in Nieuw-Zeeland. Voor het tweede seizoen verhuist de productie naar het Verenigd Koninkrijk. Peter Jackson, die de immens populaire filmtrilogie regisseerde, heeft er dit keer niets mee te maken.

Ook het verhaal is anders. Volgens de televisiescenaristen gaat het dieper dan de "ene Ring" die centraal stond in de drie films. Bijvoorbeeld over hoe Sauron zo machtig is geworden of over de relaties tussen mensen en elfen. Er is daarvoor geput uit andere verhalen van de Engelse schrijver J.R.R. Tolkien, mogelijk uit het postuum verschenen boek "The Silmarillion".  

Hobbits, elfen, dwergen, orks: waar komen ze vandaan?

  • 1937: Het boek "The hobbit" van J.R.R. Tolkien verschijnt, een verhaal dat hij voor zijn kinderen verzon
  • 1954-1955: Tolkien publiceert het vervolg, zijn driedelige magnum opus "The Lord of the Rings", in het Nederlands vertaald als "In de ban van de ring"
  • 1977: "The Silmarillion" verschijnt, dat zijn allerlei vroegere verhalen van Tolkien over de geschiedenis van de fantasywereld Midden-Aarde, samengesteld door zijn zoon, vier jaar nadat zijn vader overleed
  • 2001-2003: Peter Jackson brengt zijn filmtrilogie uit, gebaseerd op het boek "The Lord of the Rings" met als delen "The Fellowship of the Ring", "Two towers" en "The return of the King": drie visueel verbluffende films die Nieuw-Zeeland als toeristische bestemming op de kaart zetten
  • 2012-2014: Dezelfde regisseur Peter Jackson verfilmt "De hobbit" in drie - volgens critici veel te uitgesponnen - delen: "An unexpected journey", "The desolation of Smaug" en "The battle of the five armies"
  • september 2022: tv-reeks "The Lord of the Rings: the Rings of Power" in meerdere seizoenen, speelt zich duizenden jaren eerder af

Meest gelezen