Getty Images (Luis Alvarez)

Nu verplicht telewerk vanaf vrijdag verdwijnt: eerste hulp bij terugkeer naar kantoor, voor werknemers en werkgevers

Nu het einde van de telewerkverplichting in zicht is, maken heel wat mensen zich op om voor het eerst sinds lang weer meer tijd door te brengen op kantoor. Hoe pak je dat het beste aan, wat als je dat eigenlijk helemaal niet ziet zitten en wat kan je als werkgever doen? "Je moet je afvragen wanneer het efficiënt is om van thuis te werken en wanneer het beter is om op het kantoor te werken."

Voorlopig is het nog verplicht om 4 dagen per week te telewerken, tenzij het niet anders kan uiteraard. Vanaf vrijdag verandert die verplichting in een aanbeveling. Veel werknemers die lange tijd hebben thuisgewerkt gaan binnenkort voor het eerst sinds lang weer meer tijd doorbrengen op kantoor. Een mens is een gewoontedier, dus voor veel mensen kan dat een bruuske overgang zijn.

Wat kun je doen als werknemer?

"Het wordt aanpassen om opnieuw twee of drie dagen naar het kantoor te gaan, maar dat zal wel wennen", zegt professor Sara De Gieter, arbeidspsycholoog aan de VUB aan VRT NWS. "Het is hoe dan ook een grote verbetering in vergelijking met de situatie voor corona, waarbij telewerk veel minder vanzelfsprekend was." Wat kun je als werknemer doen om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen?

Het codewoord hier is vooral overleg: bespreek met je leidinggevende en je collega’s wie wanneer naar kantoor komt. "Je moet je afvragen wanneer het efficiënt is om van thuis te werken en wanneer het beter is om op het kantoor te werken", zegt professor De Gieter. Veel mensen maken die keuze vaak op basis van het privéleven. "We werken thuis, omdat we bijvoorbeeld straks nog de kinderen ergens naartoe moeten brengen."

Wat wil ik bereiken deze week en welke collega’s kunnen daar eventueel bij helpen?

Professor Sara De Gieter, arbeidspsycholoog (VUB)

Terwijl het efficiënter kan zijn om naar je doelen op het werk te kijken. "Wat wil ik bereiken deze week en welke collega’s kunnen daar eventueel bij helpen? Een overlegmoment met collega’s kan interessant zijn om fysiek te doen. Overleg dus met je naaste collega’s wie wanneer fysiek komt werken. Dingen waar je gefocust op werkt, zou je beter via thuiswerk doen."

Als je vooraf overlegt, voorkom je dat je op je werk aankomt en net die collega misloopt waarmee je iets moet bespreken. "Zo voorkom je ook dat je helemaal alleen op het kantoor bent", zegt de arbeidspsycholoog. "Als je toch alleen op kantoor zit, had je in veel gevallen even goed thuis kunnen werken." Dat overleggen is ook belangrijk voor sociaal contact natuurlijk, denk aan de informele babbel aan de koffiemachine. 

Als je nu terug komt op een druk landschapskantoor, kan dat voor overprikkeling zorgen

Professor Sara De Gieter, arbeidspsycholoog (VUB)

Door te overleggen, kun je ook voorkomen dat iedereen tegelijk op kantoor is. Niet alleen om eventuele besmettingen met het coronavirus te vermijden, maar ook om de overgang tussen thuiswerk en kantoorwerk niet te bruusk te maken. "Als je in ideale omstandigheden kunt thuiswerken, dan kun je je ongestoord concentreren op iets. Als je nu terug komt op een druk landschapskantoor, kan dat voor overprikkeling zorgen", legt De Gieter uit.

Tegelijk staat niet iedereen te springen om terug te komen of wil je net een dag meer thuiswerken dan het bedrijf toestaat. "In dat geval stap je best naar je leidinggevende of de personeelsdienst", zegt De Gieter. "Je zult dan wel met goede argumenten moeten komen. Je zult moeten aantonen waarom het waardevol is dat je meer thuiswerkt. En zult in die argumentatie ook moeten tonen hoe je de nadelen voor het team of de organisatie gaat opvangen."

Wat kun je doen als werkgever of leidinggevende?

"Het is belangrijk om er een fijn moment van te maken", zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde en algemeen directeur van preventiedienst IDEWE aan VRT NWS. "De eerste indruk telt, de verwelkoming is dus heel belangrijk. Je kunt er eventueel een informeel moment van maken. Nodig je werknemers uit en zorg dat ze zich welkom voelen, want het is voor veel mensen een tijdje geleden dat ze op kantoor zijn geweest en hun collega’s fysiek hebben gezien."

Het is belangrijk het gesprek aan te gaan met je werknemers over de verdeling tussen het kantoorwerk en telewerk

Lode Godderis, IDEWE

Het is volgens Godderis ook belangrijk om extra aandacht te hebben voor nieuwe werknemers, die nog niet of nauwelijks op kantoor zijn geweest en dus hun collega’s alleen nog maar via Teams of Skype hebben ontmoet. "Geef ze een rondleiding door het gebouw en stel ze persoonlijk voor aan hun collega’s", zegt de expert.

Ook Godderis benadrukt het belang van duidelijke afspraken. "Het is belangrijk het gesprek aan te gaan met je werknemers over de verdeling tussen het kantoorwerk en telewerk", legt hij uit. "Je moet duidelijkheid scheppen voor mensen, want onzekerheid brengt angst en stress met zich mee. Leg uit hoe je de komende weken wil werken en hoe je dat concreet wil organiseren."

Zorg er ook voor dat mensen de meerwaarde inzien van werken op kantoor

Lode Godderis, IDEWE

Werkgevers moeten volgens de professor voldoende rekening houden met het feit dat niet alle werknemers enthousiast zijn dat ze terug meer moeten keren naar het kantoor. "Sommige mensen zitten nog in met het coronavirus, dus die moet je geruststellen en hun veiligheid garanderen", legt hij uit. "Zorg er ook voor dat mensen de meerwaarde inzien van werken op kantoor. Bespreek dus met je mensen wat best op kantoor kan gebeuren en wat best thuis."

Meest gelezen