©  REUTERS

“Mensen die kinderen doperen, verdienen celstraf”: WADA-baas is woest over zaak rond kunstschaatsster Kamila Valieva

De Russische kunstschaatsster Kamila Valieva kan dinsdag ondanks een positieve dopingcontrole haar kansen op de Spelen verdedigen, maar als het onderzoek afgerond is, dreigt ze een eventuele medaille wel nog kwijt te spelen. WADA-baas Witold Banka beloofde bovendien “een diepgaand onderzoek” naar de entourage van de nog maar 15-jarige Valieva.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

LEES OOK. Ook mondiaal dopingagentschap WADA teleurgesteld over uitspraak in zaak Valieva: “De antidopingcode is niet gerespecteerd”

“Kinderen doperen is immers boosaardig en onvergeeflijk”, vertelde de voorzitter van het Wereldantidopingagentschap maandag. “‘Dokters, coaches en anderen die doping voor minderjarigen toegankelijk maken, zouden levenslang geschorst moeten worden. En persoonlijk vind ik ook dat ze een gevangenisstraf verdienen.”

 ©  REUTERS

De dopingzaak is nu in handen van het Russische antidopingagentschap, als het WADA niet tevreden is met de uitkomst, kan het in beroep gaan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. “We eisen dat het Rusada een compleet en sterk onderzoek voert, ook naar de entourage. We zullen daar ook op toezien en garanderen zelf dat er een degelijk onderzoek komt”, aldus Banka.

“Het is belangrijk dat er een nieuwe wind gaat waaien in Rusland”,  zei de voormalige Poolse atleet ook nog. “Het is nog altijd de oude garde van dokters en coaches die met atleten en minderjarigen werkt. We bevelen het Russische ministerie van Sport sterk aan om iets aan die situatie te doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer