Openbaar vervoer

Prijs van goedkoopst los busticket stijgt tot 2,5 euro

 © Marc Herremans

Het goedkoopste ticket om een enkele rit te maken met openbaarvervoermaatschappij De Lijn wordt vanaf 1 april 25 procent duurder. De prijs van het m-ticket gaat van 2 naar 2,5 euro. Ook sommige andere tarieven zullen stijgen.

wle
Bron: BELGA

De regering trekt de ritprijs over de verschillende ticketsoorten gelijk. Dat blijkt uit een beslissing over de tarieven van de vervoersmaatschappij die de Vlaamse ministerraad vrijdag principieel heeft goedgekeurd.

Het m-ticket in de app van De Lijn krijgt op die manier dus dezelfde prijs als het sms-ticket en het traditionele biljet. Die laatste twee kosten nu al 2,5 euro, al komen er bij de sms-tickets nog operator-kosten van 0,15 euro bij.

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede betreurt dat losse tickets een halve euro duurder worden, zegt de organisatie in haar advies in het kader van de armoedetoets. Het hogere tarief ontmoedigt reizigers met een klein budget om occasioneel de bus te nemen, luidt het.

Tienrittenkaart

Verder veranderen de prijzen van de vervoersbewijzen maar beperkt. Zo zullen de tienrittenkaarten – in de app en op een kaart – vanaf 1 april 17 euro in plaats van 16 euro kosten, en gaan de prijzen voor sommige Omnipas-abonnementen voor 25- tot 64-jarigen licht omhoog. De tarieven van de sociale abonnementen en de abonnementen voor jongeren en senioren blijven ongewijzigd. De tariefstijging blijft zo beperkt tot 1,9 procent.

In 2023 forsere stijging

De inspectie van Financiën had liever al een sterkere prijsverhoging gezien, zo blijkt uit de documenten die de Vlaamse regering over de beslissing heeft gepubliceerd. Door de hoge inflatie dreigt een grotere sprong bij de volgende tariefaanpassing in 2023.