Goedkoopste ticket voor enkele rit met De Lijn wordt een kwart duurder

Het goedkoopste ticket om een enkele rit te maken met De Lijn, wordt vanaf 1 april 25 procent duurder. Het zogenoemde m-ticket gaat van 2 naar 2,5 euro. Dat blijkt uit een beslissing over de tarieven van de vervoersmaatschappij die de Vlaamse ministerraad principieel heeft goedgekeurd.

De regering trekt de ritprijs over de verschillende ticketsoorten gelijk. Het m-ticket in de app van De Lijn krijgt dus dezelfde prijs als het sms-ticket en het traditionele biljet op een kaart. Die laatste twee kosten nu al 2,5 euro, al komt er bij de sms-tickets nog een operatorkost van 0,15 euro bij.

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede betreurt dat losse tickets een halve euro duurder worden, zegt de organisatie in haar advies in het kader van de armoedetoets. Het hogere tarief ontmoedigt reizigers met een klein budget om occasioneel de bus te nemen, luidt het.

Voor het overige veranderen de prijzen van de vervoersbewijzen maar beperkt. Zo zullen de tienrittenkaarten - in de app en op een kaart - vanaf 1 april 17 euro in plaats van 16 euro kosten, en gaan de prijzen voor sommige Omnipas-abonnementen voor 25 tot 64-jarigen licht omhoog. De tarieven van de sociale abonnementen en de abonnementen voor jongeren en senioren blijven ongewijzigd.

De tariefstijging blijft zo beperkt tot 1,9 procent. De inspectie van Financiën had liever al een sterkere prijsverhoging gezien, zo blijkt uit de documenten die de Vlaamse regering over de beslissing heeft gepubliceerd. Door de hoge inflatie dreigt een grotere sprong bij de volgende tariefaanpassing in 2023.

Oppositie reageert misnoegd op prijsverhoging

De Vlaamse oppositiepartijen Vooruit en Groen zijn niet te spreken over de aangekondigde prijsverhoging. Vooruit reageert misnoegd op de stijging van de ticketprijs voor een enkele rit bij De Lijn. "Dit is absoluut niet het moment", zegt Vlaams parlementslid voor Vooruit Els Robeyns. "De overheid moet net investeren in meer en beter openbaar vervoer."

Het goedkoopste ticket om een enkele rit te maken met De Lijn wordt vanaf 1 april 25 procent duurder, van 2 euro naar 2,5 euro, besliste de Vlaamse regering vrijdag. De ritprijs van de verschillende ticketsoorten wordt daarmee gelijkgetrokken: het m-ticket in de app van De Lijn wordt even duur als het sms-ticket en het traditionele ticket, al komt er bij de sms-tickets nog een operatorkost van 0,15 euro bij. 

Dat is geen goed signaal, vindt Vlaams parlementslid Els Robeyns (Vooruit). "Mensen vinden amper de weg terug naar de bus sinds de coronacrisis. De tevredenheid van de reizigers bevindt zich op een absoluut dieptepunt. En net nu zouden ze de prijzen voor een ritje laten stijgen? Dit is absoluut niet het moment." 

Volgens Robeyns moet de regering vooral investeren in meer en beter openbaar vervoer. "Enkel zo pak je de files aan. En enkel zo kunnen we iets doen aan de luchtkwaliteit in Vlaanderen."

Ook Stijn Bex (Groen) vindt het geen goed idee om de prijs van een enkele rit nu op te slaan. "Net nu De Lijn reizigers moet terugwinnen na covid. Bizar signaal", tweet hij.

Meest gelezen