Enkele rit met De Lijn wordt kwart duurder

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het goedkoopste ticket om een enkele rit te maken met De Lijn, wordt vanaf 1 april 25 procent duurder. Het m-ticket gaat van 2 naar 2,5 euro. Dat blijkt uit een beslissing over de tarieven van de vervoersmaatschappij die de Vlaamse ministerraad vrijdag principieel heeft goedgekeurd.

evdg
Bron: BELGA

De regering trekt de ritprijs over de verschillende ticketsoorten gelijk. Het m-ticket in de app van De Lijn krijgt dus dezelfde prijs als het sms-ticket en het traditionele biljet. Die laatste twee kosten nu al 2,5 euro, al komt er bij de sms-tickets nog een operatorkost van 0,15 euro bij.

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede betreurt dat losse tickets een halve euro duurder worden, zegt de organisatie in haar advies in het kader van de armoedetoets. Het hogere tarief ontmoedigt reizigers met een klein budget om occasioneel de bus te nemen, luidt het.

Voor het overige veranderen de prijzen van de vervoersbewijzen maar beperkt. Zo zullen de tienrittenkaarten - in de app en op een kaart - vanaf 1 april 17 euro in plaats van 16 euro kosten, en gaan de prijzen voor sommige Omnipas-abonnementen voor 25 tot 64-jarigen licht omhoog. De tarieven van de sociale abonnementen en de abonnementen voor jongeren en senioren blijven ongewijzigd.

De tariefstijging blijft zo beperkt tot 1,9 procent. De inspectie van Financiën had liever al een sterkere prijsverhoging gezien, zo blijkt uit de documenten die de Vlaamse regering over de beslissing heeft gepubliceerd. Door de hoge inflatie dreigt een grotere sprong bij de volgende tariefaanpassing in 2023.

“Niet het moment”

Oppositiepartij Vooruit reageert misnoegd op de stijging van de ticketprijs. Dat is geen goed signaal, vindt Vlaams parlementslid Els Robeyns (Vooruit). “Mensen vinden amper de weg terug naar de bus sinds de coronacrisis. De tevredenheid van de reizigers bevindt zich op een absoluut dieptepunt. En net nu zouden ze de prijzen voor een ritje laten stijgen? Dit is absoluut niet het moment.”

Volgens Robeyns moet de regering vooral investeren in meer en beter openbaar vervoer. “Enkel zo pak je de files aan. En enkel zo kunnen we iets doen aan de luchtkwaliteit in Vlaanderen.”

Voor het overige veranderen de prijzen van de vervoersbewijzen bij De Lijn maar beperkt. Zo zullen de tienrittenkaarten - in de app en op een kaart - vanaf 1 april 17 euro in plaats van 16 euro kosten, en gaan de prijzen voor sommige Omnipas-abonnementen voor 25- tot 64-jarigen licht omhoog. De tarieven van de sociale abonnementen en de abonnementen voor jongeren en senioren blijven ongewijzigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen